Uredite svoj stan s manje novca, a da izgleda fantastično

U apartmanima i manjim stanovima, u kojima je kuhinja često spojena s dnevnim boravkom, a prostor namijenjen za uživanje, a ne pospremanje, kod uređenja je uvijek mudro razmišljati o multifunkcionalnosti namještaja.

pr

Postoje jasna pravila koja koriste profesionalci i uz njih prostor neće izgledati prenatrpano ili prešareno, nego kao stvoren za opuštanje, odmor i uživanje. Prvo – zidovi neka budu bijeli, jer bijela vizuelno širi prostor te čini da izgleda veći i prozračniji. Zatim izaberite neku vedru boju koja će dominirati detaljima.

To će neutralnom prostoru dodati dozu stila i pečat osobnosti te unijeti pozitivnu energiju. Nekoliko detalja u toj boji povezuje prostor u jednu cjelinu. S obzirom na to da želite uživati u slobodnom i urednom prostoru, koristite što više skrivenih ladica. I čuvajte se najveće greške – divovskog kauča koji će ugušiti cijeli prostor. Bolje rješenje bit će manji trosjed, dvosjed i jedna fotelja, na primjer s tri, četiri jastuka za sjedenje na podu.

Doručak uz prozor

Postavite klupicu od drveta, dvije, tri stolice u različitim bojama te uz prozor smjestite tri barska stolca. Birajte stolce koji će se istaknuti u prostoru, tako da taj ugao bude poseban.

pr1

To je sjajno mjesto za doručak ili ručak udvoje, ali i odličan kutak za prvu jutarnju kafu, zbog opuštanja uz pogled na najbliže okruženje.

Istaknite detalj

Odredite fokus – dovoljan je samo jedan lijepi komad namještaja koji ćete naglasiti tako da postavite poseban jastučić u fokus ili ga pomno osvijetlite pa da to bude prvo što se vidi s ulaza u sobu i ono na čemu će se zadržati svaki pogled.

pr2

Uz stolić postavite dva, tri taburea ili košare te ukrasite jastučićima i pokrivačima u boji.

Što više svjetla

U apartmanu preko dana ne pokrivajte prozore zavjesama, ostavite ih otvorenima da što više svjetla uđe u prostor. Tako će se i mali prostor činiti prostranijim i ugodnijim.

Ako ste u prizemlju, pa se ipak želite zaštititi od pogleda, razmislite o foliji za stakla ili rolo zavjesama koje propuštaju svjetlo, a ipak zaklanjaju od pogleda.

“Šuplje” pregrade

U malom prostoru bolje je izbjeći “čvrste” zidove i pregraditi ga otvorenim policama. Na taj način dobit ćete prostora za knjige ili za suđe, ako takvu policu postavite između kuhinje i prostora koji koristite kao dnevni boravak, kako biste ih odijelili.

pr3

Spavaću sobu možete odvojiti i vratima ormara. Tako ćete sobu “sakriti” od pogleda i nećete se nervirati ako je u neredu.

Ne zatrpavajte prostorije

Spavaće sobe su često jedva toliko velike da u njih stanu veliki bračni krevet i dva noćna ormarića. Dodajte eventualno policu-dvije iznad kreveta, no ne pretjerujte.

Pretrpana soba uvijek izgleda manja nego što jest, a previše stvari će vas “gušiti” i nećete se osjećati ugodno. To nije ono što želite za odmor.

Biljke su bitne

Saksije s ukrasnim biljkama nisu velika investicija, a mogu dodati ljubav na terasi. Rasporedite nekoliko biljaka po prostorijama. Kuhinja i dnevni boravak posebno vole zelenilo.

pr4

Ni ovdje ne pretjerujte. Odlučite se za sitnije biljke koje ne traže puno njege, a vizuelno su atraktivne.

Prostor za uživanje

Vanjski prostor je prednost svakog smještaja. Bilo da se radi tek o balkončiću ili cijelom vrtu, pripazite na stanje biljaka, urednost prostora.

pr5

Toplina sjedalica, ugodna boja vrtnog namještaja i njegova očuvanost, kao i opremljen roštilj, vrlo su važni.

Ogledalo za više prostora

Jedan zid u spavaćoj sobi, onaj iza kreveta, možete obojiti omiljenom bojom, pa ostale detalje – poput posteljine, pokrivača, jastučnica, sjenila na lampama, tepiha i slično, birajte u drugim tonovima te iste boje. U hodnik postavite ogledalo za više prostora.

Otvoreni ormar

Ako nemate dovoljno mjesta za veliki ormar, ili se bojite da bi “zagušio” prostor, razmislite o postavljanju otvorenih vješalica i polica na zidu, tako da odjeću izložite kao ukras. Koristite tapete da biste pojačali dojam dizajna. No možete se odlučiti i za veliki sanduk ili pletenu košaru.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti