Umro je Radko Polič – Rac, slovenačka i jugoslovenska glumačka legenda

Preminuo je pozorišni i filmski glumac Radko Polič – Rac, izvijestilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Radko Polič rođen je 1942. godine u Črnomlju. U ljeto 1965. diplomirao je dramu i umjetnički govor na AGRFT-u. Bio je glumac koji je ostvario preko stotinu pozorišnih, preko pedeset filmskih i desetke radijskih uloga. Radko Polič Rac ostavio je neizbrisiv trag. Popis njegovih uloga po kojima će ga pamtiti publika i slušatelji zaista je dug i neprocjenjiv. Rac je takođe bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji tako i u zemljama bivše Jugoslavije, navode iz Udruženja dramskih umjetnika Slovenije.

Oni koji su dobili ‘Borštnikov prsten’ napisali su da je Radko Polič među slovenskim glumcima “najizrazitiji intuitivni glumac koji stvara uz pomoć potpunog stapanja /empatije/ s dramskom osobom koju predstavlja. Racova posebnost je u tome što cijelo svoje biće predaje igri, njegova je igra nedjeljiva od njegove osobnosti …  Većinu svojih dramskih uloga stvorio je u slovenskim kazalištima od Trsta i Nove Gorice preko svih profesionalnih pozornica Ljubljane do Celja i Maribora.

Snimao je filmove na prostoru bivše Jugoslavije, a 1976. godine dobio je Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Idealist.

Kako dodaju, dobio je dvije Sterijine nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MES okrunio je njegovu karijeru Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Izvor:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti