Ujedinjena Arapska Republika (UAR): Egipat i Sirija nekad su bili jedna država

Damask je bio prijestolnica od februara do maja svake godine, a ostatak godine glavni grad je bio Kairo.

Od februara 1958. do 28. septembra 1961. godine Egipat i Sirija činili jedinstvenu državu koja se zvala Ujedinjena Arapska Republika (UAR). Razlog za nastanak ove zajedničke države bila je ratna prijetnja Turske s kojom je Sirija već imala sukobe na zajedničkoj granici u decembru 1957. godine, a s druge strane  Egipat, koji je od Suecke krize 1956. godine bio međunarodno izolovan vidio je u ujedinjenju Egipta i Sirije prvi korak ka ujedinjenju svih arapskih zemalja. Predsjednik države bio je Gamal Abdel Naser, a kao glavni grad rotirali su se Damask i Kairo. Damask je bio prijestolnica od februara do maja svake godine, a ostatak godine glavni grad je bio Kairo.

Predsjednici Nasser i Shukri al-Quwatli potpisuju pakt o ujedinjenju 1. februara 1958. godine

Ta država bila je i u konfederaciji sa Sjevernim Jemenom, pod grupnim nazivom Ujedinjene arapske države. Sve je to bio pokušaj stvaranja panarapske državne tvorevine, koja bi ujedinila Arape razjedinjene između mnogo država. Pokušaj je propao kada je Sirija pomoću državnog udara istupila iz te državne tvorevine i opet postala suverena republika. Pokušaja ujedinjenja arapskih država bilo je još u istoriji. Tako su 1958. Irak i Jordan bili u federaciji, a od 1972. do 1977. Libija, Egipat i Sirija.

Inače, sama panarapska ideja stvorena je još 1936. godine tzv. arapskim paktom između Saudijske Arabije, Iraka i Jemena, kao i sporazumom između Egipta i Saudijske Arabije.

Piše: Dražen Krajcar

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti