UFO/NLO sada žele zvati – UAP … evo i zašto

Od davnih vremena ljudi su izvještavali o neobjašnjivim i neobičnim objektima na nebu a za takve objekte koristimo opštepoznati naziv NLO – neidentifikovani leteći objekt

NASA sada ima nezavisni tim od 16 naučnika i astrofizičara koji će proučavati i pokušavati razumjeti više o ovim misterioznim opažanjima na nebu, ili kako ih nazivaju neidentifikovanim vazdušnim fenomenima (eng. UAP).

Howstuffworks piše da je ovaj tim od 24. oktobra prošle godine počeo s prikupljanjem podataka do kojih su došli civilni posmatrači zvijezda, nacionalni obavještajni i sigurnosni odjeli.

Cilj je otkriti nove načine prikupljanja i razumijevanja podataka o ovim objektima u budućnosti i odrediti najbolje načine za korištenje tih informacija kako bi se osigurala sigurnost aviona. Objavit će svoja otkrića javnosti sredinom 2023. godine.

Ovo nije prvi put da američka vladina agencija proučava NLO. Jedan od najpoznatijih projekata je onaj nazvan ‘Plava knjiga’, koji je nastao 1950-ih i 60-ih godina.

Šta je UAP?

Oba akoronima – NLO (eng. UFO) i UAP – odnose se na iste neidentifikovane događaje i objekte na nebu. Problem s korištenjem pojma NLO je taj što ga ne možete izgovoriti – ili čuti – a da pritom ne pomislite na vanzemaljce.

Pod pojmom UAP podrazumijevaju se svi neobjašnjivi prizori na nebu. Riječ je o relativno novom izrazu, a ušao je u engleski riječnik nakon što je Ministarstvo odbrane SAD-a deklasifikovalo nekoliko mornaričkih videa koji su snimili UAP-ove.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe je 2021. godine objavio svoju dugo očekivanu Preliminarnu procjenu: izvještaj o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima bez ijednog spomena objekata i pojava vanzemaljskog porijekla. Tada je navedeno da “većina prijavljenih UAP-ova vjerovatno predstavlja fizičke objekte s obzirom na to da je većina UAP-ova registrovana preko višestrukih senzora, uključujući radar, infracrveni, elektrooptički, tragače oružjem i vizualno posmatranje”.

Obnovljeni fokus na UAP-ove sugeriše na to da se sve ozbiljnije počinju shvatati i istraživati neobjašnjive vazdušne aktivnosti na nebu.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti