TOP 10: Manje poznati diktatori modernog doba (FOTO)

Adolf Hitler, Mao Cedung i Josif Staljin, samo su neke od ličnosti koje su ostavile krvavi trag u istoriji. A zatim, tu su i one manje poznate, koje su neka vrsta B  kategorije među surovim vladarima.

1. Huan Marija Bordaberi

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, Urugvajem je vladao veliki broj diktatora, od kojih je najpoznatiji Huan Marija Bordaberi. Iako je 1971. godine demokratskim putem došao na vlast, uskoro je izvršio državni udar, suspendovao Ustav, zabranio političke partije i naredio tenkovima da opkole Kongres. Do 1976. vladao je dekretom uz pomoć Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a uhapšen je tek 17. novembra 2006. godine. Dana 5. marta 2010. osuđen je na 30 godina zatvora, a kaznu je služio kod kuće zbog respiratornih i drugih zdravstvenih problema. Preminuo je 17. jula 2011. godine.

2. Emomali Rahmon

Emomali Rahmon je prvi vođa Tadžikstana i njime vlada više od dvije decenije. Došao je na vlast na početku krvavog rata koji je izbio u toj bivšoj sovjetskoj republici 1992. godine i koji je trajao pet godina. Ljudska prava u zemlji su i dan-danas loša, sa korupcijom koja usporava demokratske i socijalne reforme. Građani ne uživaju većinu njihovih osnovnih prava, a isto je i sa zatvorenicima. Ostala ograničenja odnose se na medije, slobodu govora, slobodu udruživanja, slobodu bogosluženja i tako dalje.

3. Islam Karimov

Islam Karimov je bio predsejdnik Uzbekistana od 1990. do 2016. godine. Tokom 25-godišnje vladavine uklonio je brojne političke protivnike, a nevladine organizacije optuživale su ga da je namještao izbore i podržavao mučenje zatvorenika. Međutim, to nije ono najgore. Naime, kako je Uzbekistan jedan od glavnih svjetskih proizvođača pamuka, svake godine je veliki broj ljudi, bez obzira na godine i zdravstveno stanje, bio primoran da učestvuje u berbi, kako bi doprinio nacionalnom prosperitetu.

4. Gurbanguli Berdimuhamedov

Gurbanguli Berdimuhamedov, po profesiji stomatolog, imenovan je kao vršilac dužnosti predsednika Turkmenistana 2007. godine. On je nasljedio Saparmurata Nijazova, koji je pokušao da preuredi državu po svojoj viziji i premda je ukinuo određeni dio njegovih ekscentričnih zakona i uveo neke reforme, njegova vlast  je i dalje strogo autoritarna. Inače, njegova reforma zdravstva opisana je kao najgora u zoni bivšeg SSSR-a.

5. Alfredo Stresner

Stresner je jedan od diktatora sa najdužim stažom u istoriji. Bio je predsjednik Paragvaja od 1954. do 1989. godine i iako su državne strukture tokom tog perioda bile stabilne, on i njegova vlada odgovorni su za mučenja, otmice i korupciju. Sve do svoje smrti 2006. živio je u izgnanstvu.

6. Fransisko Masijas Ngema

Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Fransisko Masijas Ngema bio je sin jednog vrača koji je navodno ubio svog mlađeg brata. Zemljom je vladao od 1968. do 1979. godine kada je pogubljen pod optužbom da je kriv za genocid, masovno ubistvo, pronevjeru javnih sredstava i sistematsko kršenje ljudskih prava i izdaju. U njegovo vrijeme ponovo je uvedeno ropstvo, a do dana kada je na njegovu okrutnu vladavinu stavljena tačka, ubijena je trećina stanovništva.

7. Rafael Truhiljo

Rafael Truhiljo, predsjednik Dominikanske Republike u periodu od 1930. do 1938. i od 1942. do 1952. godine, ima reputaciju najsurovijeg čovjeka u Americi. Odmah po dolasku na vlast promijenio je ime glavnog grada Santo Domingo u Sjudad Truhiljo, sebe skromno proglasio bogom, svoju suprugu kraljicom svijeta, a njihovog tada trogodišnjeg sina generalom. Na kraju krajeva, čak su se i crkve držale slogana Bog na nebu, Truhiljo na zemlji. Osnovao je posebnu tajnu službu koja je zatvarala, ubijala ili proganjala sve one koji su mu se suprostavljali, a nad Haićanima je sproveo genocid. Dana 30. maja 1961. godine, na Truhilja je izvršen atentat.

8. Park Čung Hi

Park Čung Hi je bio južnokorejski predsjednik od 1969. do 1979. godine. Za vrijeme njegove vladavine, muškarci sa dugom kosom su zatvarani, a žene nisu smjele da nose suknje koje previše ističu noge. Pored takvih i njima sličnih ograničenja, postojala su i ona koja su ozbiljno narušavala ljudska prava. Čung Hi je manipulisao izborima, zatvarao novine, a njegovi politički protivnici su mučeni i ubijani. Čung Hi je likvidiran 26. oktobra 1979. godine.

9. Hose Efrain Rios Mont

Hose Efrain Rios Mont je predsjednik Gvatemale bio svega 17 mjeseci, to jest od marta 1982. do avgusta 1983. godine. Za to vrijeme, ubijeno je 10.000 ljudi, oko 100.000 njih postali su izbjeglice, a oko 600 sela potpuno je uništeno. Godine 2013. osuđen je na 80 godina zatvora (50 godina za genocid, 30 godina za zločine protiv čovječnosti). Dana 20. maja iste godine, Ustavni sud donio je odluku kojom se Montu ukidaju sve presude i suđenje je nastavljeno u januaru 2015. Zbog njegovog zdravstvenog stanja, nikakva odluka nije donesena do dana današnjeg.

10. Horhe Rafael Videla

Horhe Rafael Videla je bio general-pukovnik i predsjednik Argentine od 1976. do 1981. godine. Razdoblje njegove vladavine poznato je po mnogobrojnim zločinima, među kojima su otmice djece, progoni političkih protivnika i brojni drugi. To razdoblje argentinske istorije naziva se Proces narodne reorganizacije i tokom njega, veliki broj ljudi je mučen, ubijen, izgnan ili je pak nestao. Videla, koji je isprva bio osuđen na doživotnu robiju, oslobođen je 1990. godine, a 17 godina kasnije, u aprilu 2007, njegovo pomilovanje proglašeno je nevažećim, pa je završio u zatvoru, u kom je i umro 17. maja 2013. godine.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti