TONI KUKOČ: “1991. godine smo igrali protiv Partizana u Beogradu. Tu beogradsku publiku nikad neću zaboraviti.” (VIDEO)

“BILA je to posljednja utakmica finala play-offa prvenstva Jugoslavije koje smo igrali protiv Partizana. Par minuta prije kraja vodili smo dvadesetak razlike i trener Željko Pavličević me izvadio iz igre. Bio je to jedan od najposebnijih trenutaka u mojoj karijeri. Beogradska publika se na neki način oprostila od mene i od moje košarke”, rekao je Toni Kukoč tokom intervjua na SK-u kad je evocirao jedan od najčuvenijih trenutaka u istoriji jugoslovenske košarke i vlastite karijere.

Rat je već počeo

Bio je 28. april ratne 1991. Pale su i prve žrtve. Svima, čak i onima najoptimističnijima, jasno je bilo da se sprema krvavi rat i da je posljednja, treća utakmica doigravanja za prvaka Jugoslavije, zadnja košarkaška utakmica lige umiruće države.

Nikad jači Partizan nije imao šanse protiv Kukoča

Partizan je te sezone bio strašan. Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Saša Đorđević, Ivo Nakić, Miroslav Pecarski … Ta će ekipa bez Paspalja iduće godine osvojiti naslov prvaka Evrope, ali protiv Splićana tada nije imala izgleda. Godinu dana ranije Jugoplastiku su napustili Dino Rađa, Duško Ivanović i Goran Sobin, ključni igrači i nositelji iskustva u ekipi. U Barcelonu je otišao i trofejni trener Božo Maljković. Toni je ostao praktički sam. Bilo je dovoljno. Partizan u finalnoj seriji nije imao nikakve šanse, a ta treća, posljednja utakmica u dvorani u Novom Beogradu samo je bila demonstracija nevjerovatne košarkaške moći i genijalnosti Tonija Kukoča.

Žuti predvođeni Kukočem su se poigravali s nemoćnim domaćinima do konačnog i uvjerljivog trijumfa rezultatom 86:64. Četiri minute prije kraja utakmice Željko Pavličević je izvadio Kukoča iz igre, a onda se dogodio trenutak za istoriju.

Četiri minute prije kraja trenutak za vječnost

Svi prisutni su u tom trenutku ustali sa svojih mjesta i gromoglasnim i dugim aplauzom nagradili su košarkaškog čarobnjaka za sve ono što je proteklih nekoliko godina radio na domaćim i evropskim parketima. Svima njima je bilo jasno da je to bio posljednji put da na djelu gledaju jednog od najvećih svih vremena i zato su mu zahvalili.

Pokojni Dragan Nikitović, čuveni sportski komentator koji je prenosio tu utakmicu za RTB, rekao je tada: “Čitava dvorana dugim, dugim, srdačnim aplauzima oprašta se od ovog asa i mađioničara kome je ovo posljednja utakmica u našem prvenstvu.”

Kukoč je iduće sezone otišao u Benetton, a zatim u Chicago Bullse. Sve dalje je istoriju.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti