Tajni prolazi: Drevna skrivena vrata pronađena u Kineskom zidu

Istraživači koji proučavaju najveću i najpoznatiju kinesku znamenitost – Veliki zid – otkrili su ostatke više od 130 skrivenih vrata na drevnom monumentalnom utvrđenju.

Kamuflirane ulaze vjerovatno su koristili kineski vojnici u slučaju iznenadnih napada i tajnih misija.

Pretpostavlja se da su prolazi bili namijenjeni izviđačima koji su poslati na misije iza zida, iako su mogli da se koriste i u druge svrhe.

Zapisi iz vremena dinastije Ming, koja je vladala u Kini od 1368. do 1644. godine, sugerišu da je nomadskim plemenima ponekad bilo dozvoljeno da koriste ove ulaze kako bi premjestili svoju stoku u područja pogodna za ispašu, navode kineski mediji.

“Sve ovo pomaže da se potvrdi kako Veliki zid nije potpuno zatvoren, već je imao i ova kamuflirana vrata” , rekao je Zhang Jun, profesor sa Univerziteta Tianjin i šef istraživačkog tima.

Skrivena vrata su bila dizajnirana tako da se ne mogu razlikovati od spoljašnje površine zida i takođe su mogla da obezbjede kineskim vojnicima koji su tamo stacionirani da se probiju i pokrenu iznenadni bočni napad na neprijatelje, koji su napadali iz susjednog dijela utvrđenja.

“Ovo je sjajna demonstracija vojne mudrosti drevne Kine”, zaključio je Zhang Jun,

Izvor: sputnikportal.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti