TAJNI DOKUMENTI CIA: Kako je sudar američke i sovjetske nuklearne podmornice kod obale Škotske skoro izazvao novi svjetski rat

Deklasifikovani dokumenti CIA-e ukazuju da se američka podmornica natovarena sa 160 bojevih glava sudarila sa sovjetskom podmornicom u blizini obale Škotske 1974. godine. Stručnjaci kažu da je to lako moglo izazvati nuklearni rat.

Dokumenti potvrđuju druge glasine o incidentu Hladnog rata koji se dogodio u blizini američke nuklearne baze. Ono što je jezivo je to, da se sudar dogodio samo 48 km od obale Glasgowa.

Iako SAD nikada nisu zvanično potvrdile da se ovaj sudar dogodio, dokumenti pokazuju da je to prijavljeno najvišim nivoima vlasti u to vrijeme u dopisu Henry Kissingeru – tadašnjem državnom sekretaru predsjednika Geralda Forda – 3. novembra 1974. godine.

Kissingeru je u dopisu rečeno: “Upravo samo saznali od Pentagona da se jedna od naših ‘Poseidon’ podmornica sudarila sa sovjetskom podmornicom.”

“SSBN James Madison je napuštao Holy Loch da zauzme stanicu, kada se sudario sa sovjetskom podmornicom koja je čekala ispred luke da zauzme mjesto.”

“Obje podmornice su izašle na površinu a sovjetska je kasnije ponovo zaronila. Još uvijek nema izvještaja o stepenu oštećenja. Obavještavaćemo vas”, pisalo je u poruci Kissingeru.

Mnogi stručnjaci tvrde da je u konfuziji sudara, bilo sasvim ostvarljivo da se izazove rat.

“James Madison je bila podmornica balističkih raketa naoružana sa 16 ‘Poseidon’ raketa sa 160 nuklearnih bojevih glava”, rekao je za Times stručnjak za nuklearno oružje, Hans Christensen.

U najgorem slučaju, sudar je mogao da izazove eksploziju koja bi zapalila gorivo balističkih raketa i izbacila ili uništila bojeve glave, rekao je Kristensen.

Postojala je i jasna mogućnost za rat “da je posada jedne podmornice pogrešno protumačila sudar kao napad i odlučila da se brani i potopi drugu podmornicu”, dodao je on.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti