Tajne broda otkrivenog ispod ruševina Svjetskog trgovinskog centra (VIDEO)

Naučnici su otkrili tajne starog broda otkrivenog 2010. godine ispod ruševina ‘Kula bliznakinja’. Ogromno plovilo, zakopano ispod 6,7 metara zemlje i ruševina, sagrađeno je u isto vrijeme kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti …

Upoređivanjem šablona godova na drvetu sa istorijskom dokumentacijom, naučnici sa Columbia univerziteta, pod vođstvom doktora Martina Benita otkrili su da je brod sagrađen u brodogradilištu u Philadelphiji oko 1773. godine. Ono što je najvažnije, godovi se poklapaju sa primjercima iz Independence Hall-a, zgrade gdje su ‘očevi osnivači’ potpisali Deklaraciju o nezavisnosti i Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

U julu 2010. arheolozi koji su pratili iskopavanja na lokalitetu Svjetskog trgovinskog centra u Donjem Manhattanu otkrili su ostatke trupa broda. Budući da su godina izgradnje i porijeklo drveta bili nepoznati, uzorci sa različitih dijelova broda su uzeti i poslati na dendrohronološku analizu.

Datiranje posljednjeg goda sa sedam najbolje očuvanih primeraka ukazuje da je drveće za izgradnju posječeno 1773. godine ili ubrzo nakon. Analize ukazuju da hrastovina korištena za izgradnju broda potiče iz regiona Philadelphije, što potvrđuje ranu hipotezu da je brod sagrađen u malom brodogradilištu. Samo je nekoliko brodova iz kasnog XVIII vijeka pronađeno, tako da ima veoma malo istorijske dokumentacije o tome kako su ova plovila konstruisana. Zato je, potvrda o tome da godina izgradnje broda pada u 1773. veoma važna za njegov trup pronađen ispod Svjetskog trgovinskog centra; radi se o rijetkom i veoma vrijednom artefaktu američke brodograditeljske istorije.

Ranije analize drveta takođe su otkrile gomilu rupa od crva, za koje naučnici vjeruju da su nastale kada je brod putovao na Karibe. Doktor Martin Benito vjeruje da je to bio razlog zbog koga je brod tako rano završio svoju karijeru na obali Manhattana.

Ipak, ostaje jedna misterija. Kako je toliki brod završio baš tamo?

Istoričari nisu još uvijek sigurni da li je brod potonuo slučajno ili je namjerno potopljen da bi poslužio za ojačavanje obalske linije ovog dijela grada. Školjke pronađene zakačene za brodsku palubu ukazuju da je plovilo bilo neko vrijeme u vodi prije nego što je konačno zakopano slojevima zemlje i đubra.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti