Tajanstveni arhaični natpis zbunio ljude u francuskom selu, ponuđena nagrada za njegovo dešifrovanje

Nedavno otkrivena gravura zbunjuje lokalno stanovništvo u malom selu na sjeverozapadu Francuske.

Mještani su na razne načine pokušavali da dešifruju natpis i bezuspješno su tražili pomoć mnogih domaćih stručnjaka. Sada nude nagradu svakome ko može da dešifruje tajanstveni natpis.

Natpis se nalazi u blizini malog sela Plougastel-Daoulas u Bretanji, na sjeverozapadu Francuske u blizini obale Atlantika. Gravura je na stijeni koja je ‘visoka kao prosječan čovjek’ i vidi se samo za vrijeme niske plime. Činjenica da je natpis uglavnom potpuno potopljen u plimnom periodu je razlog što se otkrio tek prije četiri godine.

Za sada niko nije uspio razumjeti značenje gravure, uprkos brojnim naporima.

Zapanjujući skup riječi

Zagonetni natpis se sastoji od više slova i nekih simbola, od kojih jedan prikazuje čamac s jedrima. Nisu svi natpisi čitljivi, ali su slova definitivno iz latinskog alfabeta, koji se koristi u modernim jezicima.

Postoji mišljenje da je tekst na stijeni ‘napisan na baskijskom ili u arhaičnoj verziji bretonskog, keltskog jezika koji se još uvijek govori u Bretanji’. Na jednoj od gravura piše “ROC AR B… DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVE”.

Mještani su postali frustrirani činjenicom da ne mogu dešifrovati natpis. Michela Paugama, lokalni vijećnik je izjavio: “Postoji puno riječi … , ali ih ne možemo pročitati, ne možemo ih razaznati.”

Selo je zatražilo pomoć lokalnih lingvista, akademika i epigrafa, ali čak i ovi stručnjaci koji poznaju bretonsku istoriju i kulturu bili su zbunjeni riječima i simbolima. Starost natpisa se procjenjuje na tek nešto više od dva vijeka.

Na natpisu se nalaze dva datuma, a to su 1786. i 1787., vrijeme neposredno prije Francuske revolucije. U to vrijeme je kraljevska vlada u Parizu naredila izgradnju baterija i utvrđenja za zaštitu luke u Brestu. To je u to vrijeme bila najvažnija francuska atlantska luka.

Postoji mogućnost da je to spomen-obilježje koje je ostavio neki od graditelja koji je radio na projektu u Brestu. Romantičari vjeruju da je to možda bila neka vrsta ljubavne poruke. Neki seljani su čak počeli da nazivaju natpis “Rosetta Stone”.

Takmičenje u dešifrovanju tajanstvenog natpisa

Lokalna zajednica je sada odlučila da zatraži pomoć stručnjaka izvan Bretanje koji bi im pomogli da razbiju kod. Odlučili su da objave konkurs za lingviste, studente, epigrafe i sve koji misle da mogu riješiti misteriju. Mogu učestvovati i profesionalni i amaterski razbijači kodova.

Oni koji uspiju da dešifruju misteriozne riječi dobiće nagradu od 2.000 eura.

Lokalne vlasti će pregledati sve ponuđene prijevode i predložena rješenje misterije. “Žiri” će se sastati kako bi izabrao najvjerovatniji prijevod i dodijelio nagradu. Kako će se zapravo odrediti koje je najvjerovatnije rješenje nije rečeno.

Postoji mogućnost da s obzirom na prirodu natpisa on neće biti dešifrovan pa se i nagrada neće dodijeliti. Takođe je moguće da se gravura nikada neće dešifrovati.

Izvor: ancient-origins.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti