Svi su zaboravili ovaj auto, a bio je jedan od najboljih ikada napravljenih (FOTO)

Kada je Škoda otkrila svoj zgodni 1000MB te davne 1964. godine, to se pokazalo kao početak jednog divnog prijateljstva ove kompanije i automobila sa zadnjom vučom, piše Autoexpress.

skoda2

I dok su Škodini jeftiniji modeli Estelle i Rapid bili predmet sprdnje mnogih vozača tokom osamdesetih, prefinjeni 1000MB je bio konkurentan mnogim rivalima po kvalitetu i performansama. Dizajniran kao zamjena za Oktaviju, nova mašina je obilježila radikalnu promjenu pravca za brend. Ne samo da je jednolitarski motor bio postavljen pozadi, već je novopridošlica imala nezavisno vješanje i četvorostepeni mjenjač.

skoda3

Ali detalji su bili ti koji su izdvojili 1000MB iznad ostatka čopora. Na primjer, jedna od raskošnih znački na prednjem krilu bila je i pokrivač za rezervoar, a prednja maska se spuštala da bi otkrila – rezervni točak. Unutra, sve ručice bile su napravljene od prelijepog livenog metala.

Vožnja je takođe bila uživanje. Upravljač i mjenjač nisu bili ništa posebno, ali motor je bio balansiran i startan, dok je vješanje upijalo rupe koje bi protresle i moderna kola.

skoda4

Uticaj 1000MB na kasnije modele Škode zacementirao je njegovo mjesto u istoriji.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti