Šta mislite, koja od ove dvije žene je dobila posao?

Ako ste u potrazi za poslom, vjerovatno svakodnevno šaljete CV sa svojom fotografijom i sigurno će vas zanimati kako baš ona treba da izgleda da biste dobili posao.

Kada se priprmate za intervju za posao sigurno vodite računa o odjevnoj kombinaciji. Pretpostavljamo da isto radite i kada birate sliku koju ćete da priložite uz CV. Pitanje je samo da li griješite ili ne.

duel2

Najnovije istraživanje, koje je uradio profesor sa Sorbone, univerziteta u Parizu, pokazalo je da osobe koje prilože provokativnije slike uz CV imaju veće šanse da dođu do intervjua licem u lice, od onih koji su konzervativniji.

Naime, profesor Sevaž Kertekijan je odlučio da istraži kako odjeća utiče na apliciranje za posao u savremenom sistemu zapošljavanja.

On je formirao više CV-a, koji su sadržali slične obrazovne reference, kao i slične vještine.

duel3

Svakom dokumentu je priložio sliku osobe istog izgleda, ali različite odjevne kombinacije. Jedna kombinacija se bazirala na provokativnom dubokom dekolteu, a druga na pristojnoj, smjernoj varijanti.

Biografije je poslao na 200 konkursa za mjesto prodavca i na 200 konkursa za mjesto računovođe, po 100 u svakoj odjeći za svaki posao.

Ispostavilo se da su poslodavci obratili više pažnje na kandidatkinju sa dubokim dekolteom, nego na klasično obučenu djevojku.

Naime, provokativnija kandidatkinja je imala čak 62 poziva za intervju više za mjesto prodavca, a 68 više za mjesto računovođe.

duel4

– Iznenadilo nas je što je fizički izgled bio presudniji i za poslove u računovodstvu, jer takva radna mjesta ne uključuju direktan odnos sa klijentima – kaže profesor Kertekijan.

– Rezultati našeg istraživanja su značajni, jer pokazuju da na ovu temu treba uraditi detaljnija i preciznija istraživanja – dodaje.

Naučnici napominju da su svjesni da je njihovo ispitivanje obavljeno samo u Francuskoj i da neke zemlje možda imaju drugačije “vrijednosti”.

Nedostatak je i to što ispitivanje uključuje samo dva tipa radnih mjesta i jedan pol.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti