Soyga i Rohonc kodeks: Dvije knjige iz drugog svijeta koje niko ne može da shvati

Srednji vijek je iznjedrio dosta čudnih tekstova, ali možda nijedan nije bio toliko misteriozan kao Knjiga Soyga, traktat o magiji i paranormalnom koji sadrži odlomke koje naučnici tek treba da prevedu.

Knjiga je povezana sa John Deeom, uglednim elizabetanskim matematičarem i okultistom.

Tokom 1500-ih, za njega se govorilo da posjeduje jednu jedinu kopiju knjige, a on je navodno postao opsjednut otkrivanjem njenih tajni, posebno serije šifrovanih tabela za koje je Dee vjerovao da sadrže ključ do neke vrste ezoterijskog duhovnog znanja.

To nije bio lak zadatak, jer je nepoznati autor knjige koristio brojne tipografske trikove, uključujući pisanje određenih riječi unazad i kodiranje drugih matematičkim pismom.

Dee je postao toliko opsjednut rješavanjem kodova da je čak otputovao u kontinentalnu Evropu kako bi se upoznao sa poznatim vidovnjakom zvanim Edward Kelley. Dee je tvrdio da je, kroz Kelleya, kontaktirao arhanđela Uriela za kog  je tvrdio da potiče iz Rajskog vrta.

Moguća objašnjenja

Nažalost, Dee nije uspio da dovrši dešifrovanje knjige prije smrti. Do 1994. godine se smatralo  da je knjiga sama po sebi izgubljena, nakon čega su u Engleskoj ponovo otkrivene dvije kopije.

Naučnici su od tada proučavali knjigu, a jedan od njih je uspio da djelimično prevede tabele koji su toliko fascinirale Deea. Ipak, osim što su otkrili da je knjiga najvjerovatnije povezana sa Kabalom, mističnom sektom judaizma, ovi istraživači nisu uspjeli da dešifruju njen stvarni značaj.

Rohonc kodeks

Jedan od zbunjujućih skrivenih tekstova bez sumnje je Rohonc kodeks. Ovaj jedinstven rukopis napisan je s desna na lijevo i prkosi svim pokušajima prevođenja.

Misterija

Dokument se pokazao nemogućim za bilo kakav dosljedan prijevod ili objašnjenje, vijekovna knjiga za koju se priča da je u Mađarskoj otkrivena 1700-ih.

Kodeks se sastoji od 448 stranica teksta, napisanim na još uvijek nepoznatom jeziku. Naučnici tvrde da bi to moglo da bude bilo šta, od ranog mađarskog do hindu jezika, ali nedostaju mu mnoge istaknute odlike bilo kog od ovih jezika.

Štaviše, abeceda sadrži mnogo više znakova nego od bilo kog maternjeg jezika osim kineskog.

Možda su još fascinantnije od teksta Rohoncovog kodeksa 87 ilustracija koje ga prate. One prikazuju sve, od pejzaža do vojnih bitaka, ali takođe koriste religioznu ikonografiju koja je jedinstvena za brojne različite religije, uključujući hrišćanstvo, hinduizam i islam.

Moguća objašnjenja

Bilo je nekoliko djelimičnih prijevoda Rohonc kodeksa, svaki sa svojim jedinstvenim rezultatima.

Jedan naučnik proglasio je dokument religioznim tekstom, dok je drugi rekao da je to istorija Vlaha, latinske kulture koja je nekada živjela u modernoj Rumuniji.

Ali možda najpopularnije shvatanje porijekla dokumenta jeste to da je riječ o prevarama koje je počinio Sámuel Literáti Nemes, zloglasni falsifikator iz sredine 1800-ih.

Ova ideja je često osporavana, ali iako su uspjeli da dokažu da tekst kodeksa nije obična glupost, savremeni naučnici nisu uspjeli da dokažu da je teorija falsifikata pogrešna.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti