Šminka i parfemi – imaju li rok trajanja?

Za razliku od fabrika koje se bave proizvodnjom hrane, kompanije koje proizvode kozmetiku po zakonu na svoje proizvode nisu dužne stavljati rok trajanja

mu

Na nekim proizvodima možete naći tačan datum, dok na drugima možete naći simbol otvorene ambalaže na kojoj piše 24 ili 12 mjeseci. To znači da se preporučuje da taj proizvod nakon otvaranja potrošite u tom roku.

Ipak, postoje i pakovanja na kojima nije otisnut nikakav datum, a u tom slučaju ovako ćete prepoznati da li je proizvodu istekao rok trajanja:

Maskara

Maskara ne bi trebalo da bude otvorena duže od dva do tri mjeseca. Odmah nakon što primjetite da se prave grudvice ili da čudno miriše odmah je bacite. Veoma je važno da maskaru ne dijelite ni sa kim jer na taj način dijelite i mikroorganizme.

Tečni puder i korektor

Puder može da stoji otvoren od šest do 12 mjeseci, a prvi znak da više nije upotrebljiv jes kada se počnu odvajati slojevi ili kad nijansa potamni ili posvijetli. To su jasni znaci da je vrijeme da kupite novi.

Karmini i sjajila

Karmine bi po pravilu trebalo mijenjati svake dvije godine, a sjajila nakon godinu dana. Ako primjetite da su vam karmini previše suhi, a sjajila previše ljepljiva vrijeme je da se pozdravite sa njima.

Lakovi za nokte

Lakovi za nokte inače traju jednu do dvije godine, ali ako se lak previše zgusne i ranije, ako se teško nanosi i pojave se grudvice onda bi trebalo da ga bacite. Nemojte pokušavati niti da ga razrijedite acetonom.

Rumenila i sjenke

Sjenke i rumenila ne bi trebalo koristiti duže od dvije godine, a isti je slučaj i sa transparentnim puderom i bronzerima. Ovi proizvodi kada im prođe rok trajanja počnu da se truse i više se ne mogu lijepo nanositi na lice.

Parfemi

Najduži rok trajanja od svih kozmetičkih sredstava imaju parfemi. Rok trajanja parfema iznosi obično između osam i deset godina, a čim primjetite da su se miris ili boja promijenili to znači da se više ne može koristiti.

Losion za tijelo

Možete ga koristiti najviše dvije godine, ali ako je miris izlapio, ako se promijenila boja ili tekstura vrijeme je da ga bacite u smeće. Uvijek radije birajte losione koji se nalaze u tubama i flašicama nego u kutijama jer su oni manje izloženi kiseoniku i sigurno će duže trajati.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti