Smaragdna džamija: Jedna od najljepših na svijetu (FOTO)

Shah Cheragh, što u prevodu znači “kralj svjetlosti”, poznata je i kao smaragdna džamija i jedno je od tri najvažnija mjesta hodočašća u Iranu.

U iranskom gradu Shiraz, gdje je rođen jedan od najčuvenijih persijskih pjesnika Hafiz, nalazi se impresivna džamija Shah Cheragh, poznata kao Smaragdna džamija ili Mauzolej kralja svjetlosti koji čuva grobove braće Ahmeda i Muhameda. Izgrađena u 12. vijeku, džamija Shah Cheragh jedno je od tri najvažnija mjesta hodočašća u Iranu.

Ahmed i Muhamed, sinovi šiitskog imama Muse al-Kazima, izbjegli su u Shiraz nakon što je Abasidska dinastija izvršila progon šiitskih muslimana u 10. vijeku. Prema predanju, jedan putnik uočio je u daljini jaku svjetlost i uputio se ka njoj. Kad je stigao, primijetio je osvijetljeni grob i u njemu tijelo u oklopu koji emituje tu svjetlost. Na ruci pokojnika nalazio se prsten na kojem je bilo zapisano: Ponos pripada Bogu, Ahmed, sin Musin. Grob, koji je pripadao Ahmedu i Muhamedu, ubrzo je postao mjesto hodočašća šiitskih muslimana.

Ova prelijepa građevina čuvena je po zlatnim minaretima, tornjevima s čijeg “balkona” mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu, i mozaicima, a njena unutrašnjost je krajnje impresivna. Zidovi i svodovi dekorisani su milionima staklića koji obasipaju svjetlost na sve strane.

Vrata su prekrivena pločama od srebra, a lusteri su od kristala, pa unutrašnjost džamije podsjeća na kristalnu dvoranu.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti