Skrivena tajna: Da li je kraljica Elizabeta I u stvari bila muškarac?

Kraljevi i predsjednici su često tema teorija zavjere. Još od drevnih vremena postoje mračne glasine o svjetskim liderima koji su radili nešto iza kulisa, koji nisu zapravo umrli, koji su znali nešto što drugi nisu ili koji su se predstavljali kao nešto što nisu.

Među neke od najnevjerovatnijih primjera takvih zavjera spada renesansna kraljica Engleske, Elizabeta I.

Postoji priča da žena koja je vladala Engleskom i njenim kolonijama nije bila kćerka Kralja Henryja VIII i njegove druge žene, Ane Boleyn, već je u pitanju bio muškarac, prerušen u ženu (teorija je poznata kao Dječak iz Bisleya – The Bisley Boy).

Priča počinje ovako: Poznato je da je Elizabeta u desetoj godini poslata u selo po imenu Bisley kako je ne bi zahvatila epidemija bubonske kuge u Londonu.

Nažalost, neka druga nepoznata bolest je ubrzo napala Elizabetu i ona je umrla.

Uporedo s tim javljeno je da će kralj Henry VIII uskoro doći u Bisley kako bi posjetio svoju kćerku.

Elizabetina medicinska sestra se uspaničila. Da li će kralj okriviti nju za smrt svoje kćerke Elizabete? Da li će biti kažnjena? Da li će izgubiti glavu? Medicinska sestra se dosjetila da tajno zakopa Elizabetu, a da u međuvremenu potraži lokalnu djevojčicu koja liči na nju i koju će predstaviti kralju kao njegovu kćerku.

Ona je krenula u potragu po Bisleyu za desetogodišnjom djevojčicom lijepog izgleda i crvene kose poput Elizabetine, ali nije pronašla nijednu. Međutim, pronašla je jednog ženstvenog mladog dječaka koji je pomalo izgledao kao preminula Elizabeta. Sestra nije imala drugog izbora. Preobukla je dječaka u Elizabetinu odeću, stavila periku i pomolila se da kralj ne primjeti razliku.

Po ovoj teoriji, kralj nije primjetio varku, a mladi dječak je porastao i postao kralj čitavog kraljevstva.

Mnogi istoričari vjeruju da je ova priča tačna. Njihovi zaključci se baziraju na sljedećim činjenicama:

 • Elizabeta se nikad nije udavala iako je imala brojne ponude
 • Uočava se manja razlika u stilu pisanja prije i poslije njene posjete Bisleyu
 • Uvijek je nosila perike
 • Dozvoljavala je da je pregledaju samo pažljivo odabrani ljekari i dugo je trpila bolesti i bolove prije nego što bi pristala da je neko od ljekara pregleda.
 • Jedan plemić je jednom prilikom napisao za Elizabetu da smatra da ona iz određenih razloga nikad neće imati djece
 • Elizabeta je naredila da se na njenom tijelu ne izvrši autopsija nakon njene smrti
 • Jedan sveštenik je rekao da je u Bisleyu u 19. vijeku pronašao kovčeg u kojem se nalazio skelet mlade djevojčice obučen u odjeću više klase iz vremena renesanse

Ova legenda bi vjerovatno vremenom postala izgubljena da je, niko drugi do Bram Stoker, autor proslavljene knjige “Drakula”, nije sačuvao od zaborava.

Nije poznato kako je Stoker došao do ove priče, ali je snažno vjerovao u to da je tačna. On je čak čitavo poglavlje posvetio ovoj zavjeri u svojoj knjizi “Čuveni prevaranti”. Stoker je vjerovao da je “Elizabeta” u stvari bila sin jednog od vanbračnih sinova Henryja VIII, odnosno unuk Henrya VIII. Stoker je vjerovao da je upravo zato uljez nevjerovatno podsjećao na Elizabetu.

Kada je Stoker objavio knjigu, pojavile su se oštre kritike. Mali broj ljudi je povjerovao u njegovu priču, a istoričarka Claire Ridgway je objasnila i zašto:

 • Malo je vjerovatno da neko toliko inteligentan poput kralja ne bi prepoznao da je njegova kćerka zamijenjena dječakom
 • Osoblje koje je pralo rublje kraljice Elizabete je navelo da je kraljica redovno imala menstruaciju
 • Kraljica je s vremena na vrijeme nosila haljine u kojima su se jasno pokazivale njene normalne ženske grudi
 • Bez obzira na to koliko doktora i plemića se zaklelo na ćutanje, tako velika tajna bi sigurno procurila u javnost od strane bar jedne osobe

Ostaje misterija zašto je Stoker bio toliko ubijeđen u ovu teoriju zavjere.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti