SKRIVENA BLAGA, IZGUBLJENE RELIKVIJE, NESTALI LJUDI: 10 najvećih misterija II. svjetskog rata

Osim poznatih činjenica o Drugom svjetskom ratu, najveći svjetski vojni sukob imao je i svoju zagonetnu stranu.

1. Hitler je imao veliki globus koji je nestao nakon rata

“Führerov globus” bio je globus koji je firma Columbus posebno dizajnirala za Adolfa Hitlera. Sličan globus iskoristio je Charlie Chaplin u čuvenoj sceni svog slavnog filma “Veliki diktator” u kojem se narugao nacističkom vođi. Hitler je od Columbusa naručio barem dva velika globusa na drvenim stalcima, no onaj koji je držao u svom uredu nikada nije pronađen.

Replika globusa s rupom od metka na mjestu gdje se nalazi Njemačka (koji je vjerovatno ispalio neki ruski ili američki vojnik) pronađena je nakon rata, ali ne i pravi Hitlerov globus.

Govorilo se da je sovjetski ministar unutrašnjih poslova Lavrentij Berija bio prva osoba koja je nakon pada Berlina pregledala Hitlerovu radnu sobu te uzeo globus i odnio ga u Lubjanku, sjedište KGB-a u Moskvi.

Ako je globus zaista završio ondje, KGB, a kasnije i FSB (današnja ruska obavještajna služba) nikada to nisu potvrdili. Sličan, ali nešto manji globus otkrio je jedan američki vojnik u ruševinama Hitlerovog ‘Orlovskog gnijezda’ u bavarskim Alpama. Taj je bio prodan za 100.000 dolara na jednoj aukciji 2007. godine.

2. Švedski biznismen koji je spašavao Jevreje nestao bez traga 1945.

Raoul Gustav Wallenberg smatra se jednim od humanitarnih junaka Drugog svjetskog rata. On je za vrijeme holokausta spasio, zbirnuo i na druge načine pomogao čak 60 hiljada Jevreja u Mađarskoj koja je tada bila saveznica nacističke Njemačke. No, kada je sovjetska Crvena armija krajem rata oslobađala istočnu Evropu, Wallenberga su u Budimpešti uhapsili i optužili ga za špijunažu.

Iako su Sovjeti tvrdili da je Wallenberg umro u ćeliji u zloglasnoj Lubjanki 17. jula 1947. godine, dokument koji govori o tome krajnje je neuvjerljiv.

“Izvještavam da je zatvorenik Wallenberg iznenada umro u svojoj ćeliji ove noći, vjerovatno od posljedica srčanog udara ili zatajenja srca. U skladu s vašim uputama da Wallenberg bude pod mojom brigom, zahtjevam odobrenje da obavim obudkciju kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Lično sam obavijestio ministra, ali naredba je glasila da tijelo bude kremirano bez obdukcije”, stajalo je u izvještaju doktora iz Lubjanke.

Ruska vlada je tek 1991. godine osnovala komisiju koja je trebala utvrditi okolnosti Wallenbergove smrti. Istraga je zaključila da je Šveđanin vjerovatno bio pogubljen u Lubjanki 1947. godine, možda i otrovan, što bi objasnilo razlog naredbe da njegovo tijelo bude kremirano bez obdukcije.

No, u godinama koje su slijedile čule su se i druge verzije, od kojih je najneobičnija bila ona nekolicine zatvorenika koji su tvrdili da su ga viđali i razgovarali s njim sve do 1987. godine. To bi značilo da nije bio ubijen već držan u zatvoru punih 40 godina. Kako god, riječ je o vrlo zagonetnom slučaju.

3. Jesu li se američki avioni nad Evropom susreli s NLO-ima?

Mnogi znaju da je Foo Fighters naziv rock-banda iz Seattlea, no mnogi ne znaju da je to bio izraz koji su američki piloti koristili tokom Drugog svjetskog rata kako bi opisali neidentifikovane leteće objekte (NLO) koje bi sretali na nebu.

Saveznici su uglavnom pretpostavljali da su Foo Fightersi u stvari bile tajne nacističke letjelice za špijunažu. Prvi službeno zabilježeni susret savezničkih bombardera s Foo Fightersima desio se u novembru 1944. godine, kada su piloti tokom noćnog leta iznad Njemačke uočili nevjerovatno brze svijetleće objekte koji su letjeli u pravilnim formacijama.

Kasnije se ispostavilo da su se sa sličnim letećim objektima susretali i Nijemci i Japanci.

Naučnici su Foo Fighterse pokušali tumačiti kao neuobičajene vremenske pojave, poput tzv. vatre sv. Ilije, koja se manifestuje kao bešumno svjetleće pražnjenje iz šiljastih objekata kakvi su gromobrani, brodski jarboli ili avionska krila.

Neki su fenomen upoređivali s “kuglastom munjom”, pojavom atmosferskog pražnjenja energije o kojoj se još uvijek malo zna. Uostalom, kao i o samom fenomenu Foo Fightersa.

4. Tajna nestanka američke eskadrile iznad Bermudskog trougla

Zagonetka bermudskog trougla traje i danas, a eskadrila aviona poznata i kao ‘Let 19’ bila je među prvim nestalima u tom misterioznom području.

Nedugo nakon svršetka rata, 5. decembra 1945. godine, pet američkih torpednih aviona TBM Avenger na ‘Letu 19’ poletjelo je iz baze Fort Lauderdale na Floridi.

Kada su nestali s radara za njima su poslani članovi posade PBM Marinera, no svi su na kraju nestali. Do danas se sveukupno 27 ljudi smatra mrtvima, uključujući 14 uvježbanih pilota i jednog starijeg instruktora leta, poručnika Charlesa Taylora.

Taylor je imao običaj voditi mlade pilote da lete u krug sve dok im gorivo ne bude na izmaku. To navodi na zaključak da su mladi piloti na taj način slijedili Taylora sve do Bermudskog trougla umjesto nazad u bazu na Floridi.

Ni tijela ni avioni nikada nisu pronađeni, što je podgrijalo zloslutnu legendu o bermudskom trouglu. Neki su čak skloni vjerovati da je avione s ‘Leta 19’ uništila neka vanzemaljska sila.

5. Niko ne zna gdje je završila sveta nacistička relikvija ‘krvava zastava’

Sveta nacistička relikvija, poznata kao “krvava zastava” – svastika umrljana krvlju za vrijeme pokušaja čuvenog Münchenskog puča u novembru 1923. kada je Hitler neuspješno pokušao preuzeti vlast u Njemačkoj, još je jedan zagonetni slučaj iz Drugog svjetskog rata.

Najčuvenija verzija događaja kaže da je ranjeni zastavnik Heinrich Trambauer pokupio zastavu natopljenu krvlju jednog ranjenog pripadnika Hitlerovih smeđekošuljaša iz SA i otrčao s njom do prijateljeve kuće gdje ju je skrio. Kasnije ju je predao Hitleru. Poslije se Hitler pojavljivao s navodno istom zastavom na skupovima nacističke stranke, noseći je u spomen 16 nacista poginulih tokom pokušaja puča u minhenskoj pivnici.

Iako na toj zastavi nije bilo tragova sasušene krvi, legenda o ‘krvavoj zastavi’ bila je rođena. Zadnji put je viđena u javnosti na svečanosti osnivanja jedinice Volkssturm na čijem je čelu bio Heinrich Himmler.

Saveznici su uvjereni da je uništena tokom bombardovanja Münchena, a bilo je i onih koji su poslije rata tvrdili da je ta nacistička relikvija upravo kod njih.

6. Tajna ‘sablasnog aviona’ kojim je upravljao mrtvi pilot

Brojne su priče o “sablasnim avionima” uočenima tokom Drugog svjetskog rata, no vjerovatno je najjezivija ona o američkom P-40 lovcu koji se navodno vratio s leta nakon punih godinu dana nakon što je sudjelovao u odbrani Pearl harbora kada su tu američku bazu napali Japanci.

Kada su 8. decembra 1942. godine američki radari uočili neidentifikovani avion, odmah su dignuta dva borbena aviona. Letjevši pored njega, piloti su izvijestili bazu da je riječ o P-40 koji se tada više nije korstio.

No, još je zagonetnije bilo to da je avionu bio sasvim uništen stajni trap,a s bočne strane bio je izrešetan mecima. Najjezivije tek slijedi – u kabini su vidjeli pilota oblivenog krvlju. Misteriozni avion uskoro se srušio na tlo.

Analiza olupine kasnije je pokazala da u kabini uopšte nije bilo pilota, a nekoliko pitanja posebno je izazivalo zbunjenost: kako je mogao uzletiti bez stajnog trapa, otkud svježa krv na pilotu koju su uočili drugi piloti i šta se dogodilo s njegovim tijelom.

7. Neobični popis britanskih vojnika iz Auschwitza

Šezdeset godina nakon završetka rata, 2009. je na vidjelo izašao popis otkriven tokom iskopavanja u koncentracionom logoru Auschwitz na kojem su bila imena 17 britanskih vojnika za koje se vjeruje da su bili ratni zarobljenici.

Uz neka od njih stajale su čudne oznake i nejasne blješke na njemačkom: “odtada”, “nikada” i “sada”. Neki smatraju da to upućuje da su ti vojnici u stvari bili saradnici Hitlera koji su se borili na strani nacista.

8. Gdje je nestala Ćilibarska soba, tzv. osmo čudo svijeta

Ćilibarska soba ili kako su je neki zvali “Osmo čudo svijeta” fantastična je soba izrađena od nekoliko tona obrađenog ćilibara, zlata i dijamanata, a nestala je tokom napada nacista na Lenjingrad 1941. godine iz palače carice Katarine u jednom selu blizu Sankt Peterburga. Izrađena je u Pruskoj u 18. vijeku.

S početkom njemačke invazije na Sovjetski savez, Hitler je zatražio od nacističkih kustosa da odnesu sva umjetnička blaga iz tadašnjeg Lenjingrada, među ostalim i Ćilibarsku sobu. Ista je potom prevezena u Königsberg u Istočnoj Pruskoj.

No, ne zna se šta je poslije bilo s njom. Jedni tvrde da je stradala u savezničkom bombardovanju, drugi da ju je uništila Crvena armija zauzevši Königsberg, a treći da se nalazi u famoznom “nacističkom vozu” koji se navodno još uvijek krije u tunelima podno jedne planine u Poljskoj, a u kojem je blago koje su nacisti ukrali tokom rata.

Nakon rata neki su tvrdili da imaju kod sebe komade te sobe, a neki svjedoci kažu da su je čitavu vidjeli na njemačkom putničkom brodu Wilhelm Gustloff u januaru 1945. godine. Najvjerovatnija je ipak priča da je soba uništena u savezničkom bombardovanju.

9. Ko je Gestapu otkrio skrovište Anne Frank i njezine porodice?

Svma je poznata tragična priča o Anni Frank, njemačkoj djevojčici, Jevrejki, zarobljenoj i ubijenoj tokom holokausta u koncentracionom logoru Bergen-Belsen, čuvenoj po svome dnevniku objavljenom 1945. godine.

Od njezine porodice jedino je otac Otto preživio rat. No tragična priča o toj djevojčici traži još jedan odgovor na koji vjerovatno nikada neće biti odgovora: Ko je osoba koja je uputila anonimni poziv Gestapu otkrivši skrovište njezine porodice?

Vremenom su mnogi bili osumnjičeni da su upravo oni otkucali djevojčicu. Najčešće se krivilo Willema van Maarena, upravnika skladišta u čijem se tajnom aneksu skrivala djevojčica sa svojom porodicom.

No, svi mogući svjedoci već su umrli, uključujući i Juliusa Dettmana, nacističkog oficira kojie primio anonimni poziv. On je počinio samoubistvo neposredno nakon što je Njemačka kapitulirala.

Drugi osumnjičeni bio je dugogodišnji prijatelj Aninog oca, Tonny Ahlers. Sumnja je pala i na Lenu Hartog-van Bladeren, čistačicu, kao i ostale radnike u skladištu u sklopu kojeg se od nacista krila porodica Frank. Budući da su svi mogući svjedoci već umrli, istina se vjerovatno nikada neće saznati.

10. Postoji li i gdje se krije Rommelovo blago?

Feldmaršal Erwin Rommel bio je među najboljim i najvažnijim nacističkim oficirima tokom Drugog svjetskog rata. On je bio toliko odan Trećem Reichu da je na sebe preuzeo zadaću sakrivanja velike količine blaga koje su Nijemci oteli od svojih žrtava za vrijeme rata.

Rommel je, kažu, četvorici ronilaca naredio da šest velikih metalnih kovčega punih zlata i drugih dragocjenosti sakriju u podvodne pećine u moru blizu Korzike. Pretpostavlja se da je ukupna vrijednost tog sakrivenog blaga oko 20 miliona funti.

Neki britanski istraživači tvrdili su da su geografske koordinate mjesta na kojem je sakriveno tzv. Rommelovo blago otkrili na poleđini fotografije jednog njemačkog vojnika. No, niko se do sada nije oglasio da je pronašao blago koje se navodno krije pod morem blizu plaže Marana, kilometar i po od Bastije na Korzici.

Izvor: net.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti