SFRJ 80-tih u očima Rumuna: “Jugoslavija je bila simbol slobode”

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka u Rumuniji je svrgnut jedan od najvećih diktatora na tlu Evrope Nikolae Čaušesku. Tih godina u Rumuniji su na Jugoslaviju gledali kao na Zapad, u kom je sve “sijalo”, bilo u bojama, dok je kod njih sve bilo “crno-bijelo”

“Kod nas je bio najgori komunizam, imali smo diktatora Čaušeskua, koji ne znam šta je htio da uradi … Mi nismo imali hljeba da jedemo, svaki dan u 6 ujutru, čekaš sat vremena red da kupiš hljeb, drugi red da kupiš jogurt. I nismo imali TV, televizija je bila dva sata na dan i to samo propaganda”, sjeća se tog perioda Saša Ćoringa, rumunski biznismen.

Generalni direktor kompanije Kontinental Automotive Srbija bio je sagovornik Danasovog podkasta, a osim o biznisu pričao je i o svojim sjećanjima na period kada je kao srednjoškolac bio svjedok rumunske revolucije.

“Ja sam polu-Srbin, baka i djed su iz jednog sela koje je prije bilo u Jugoslaviji, tako da sam pričao i razumio srpski, ali moja žena nije znala srpski, ali je razumjela i gledala filmove na srpskom”, rekao je Ćoringa.

Rodom je iz Temišvera, odakle je, kako kaže, krenula ta revolucija 1989.

“Znam da su sa jugoslovenske televizije uzeli kasetu, da su svi čuli pucnje tako, prvi novinari koji su stigli da izvijeste su bili iz Jugoslavije. Čaušesku je organizovao miting, to rade ponekad ljudi koji osjećaju slabost, kupio je ljude iz fabrika i malo je bilo potrebno da krene sve. I na tom mitingu – koji je sam organizovao – za nekoliko sati je pala vlast. Podigao se poslije i cijeli Bukurešt, ali sam ponosan što je krenulo iz Temišvara, a iz Temišvara je krenulo zahvaljujući jugoslovenskoj televiziji. Vi ste bili simbol slobode”, rekao je Saša Ćoringa.

Imao je tada 16 godina, ali se i dalje sjeća osjećaja koji ga i danas vode.

“Ne plašim se ničega, ni političara, ni top menadžementa, nikoga, ja sam slobodan čovjek. Ako se tada nisam plašio kada sam mogao da izgubim život, nemam sada čega da se plašim.”

Izvor: danas.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti