Savjeti: Kako se riješiti tamnih mrlja na koži

Četiri čarobna prirodna sastojka učinit će vašu kožu lijepom i bez mrlja – sirće, luk, limun i papaja


skin

Mrlje na koži kao posljedica izlaganja suncu obično su nakupine tamnog pigmenta melalina koje se javljaju na nezgodnim mjestima, poput lica, ruku ili dekoltea, a naročito su vidljive ljeti.

Kako bi ih uklonili ne trebate kupovati skupe kreme, već se okrenite prirodnim sastojcima koje ćete lako nabaviti i njima popraviti svoj izgled.

Luk, sirće, papaja i limun jednako su učinkoviti kao i kreme pune sastojaka kojima je i ime teško izgovoriti, pa evo tri recepta koja će vam pomoći.

Egzotična papaja već se može nabaviti u svim malo bolje opremljenim trgovinama, a ima slično djelovanje kao limun, čisti kožu i potiče dubinsku obnovu ćelija. Uz to, enzim papain sprečava proizvodnju tirozina koji sudjeluje u stvaranju melanina, sprečavajući tako nastanak tamnih mrlja. Na mrlje utrljajte polovinu papaje i ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Kožu možete obnoviti i sokom od sirćeta i luka. U blenderu izmiješajte glavicu luka da iscjedite sav sok, stavite ga u posudu i dodajte jednaku količinu sirćeta. Vaticom utrljajte mješavinu na tamne mrlje. Ovaj postupak ponavljajte dva puta dnevno, a pripazite da isperete kožu prije izlaska na sunce.

Mrlje ćete još efikasnije ukloniti sokom od limuna koji će osim njih ukloniti i mrtve ćelije kože, suziti pore i dezinfikovati kožu. Sok limuna utrljajte na mrlje i ostavite da djeluje pola sata, nakon čega ga treba isprati. Ako ovo radite dva puta dnevno, prve ćete rezultate vidjeti za šest do osam sedmica.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti