Savjet: Šta uraditi ako vas napadne pas

Iako su psi dobroćudna i druželjubiva bića, postoji mogućnost da nekada u svom životu naletite na agresivnog i krvoločnog psa koji želi da vas povrijedi. Takvi susreti mogu da budu veoma opasni jer su takvi psi u većini slučajeva veliki. Dakle, šta raditi ako vas napadne pas.

napad-psa

1. Ne paničite

Ovo je vjerovatno najveća greška, jer se svi uspaniče kada se nađu u ovoj situaciji. Priznajemo da je vrlo teško ostati pribran kada vidite velike zube i čujete strahovit lavež, ali morate ostati smireni i pribrani, jer ćete u protivnom samo još više iziritirati psa.

2. Umirite se i ne trčite

Izbjegavajte nagle pokrete pa čak i trčanje. Instinkt nam govori da trčimo kada se nađemo u opasnosti, ali to ne smijete uraditi ako je agresivan pas ispred vas. Ako potrčite nećete biti brži od psa, a tako ćete samo još više izazvati njegov agresivan nagon. Takođe, izbjegavajte mahanje rukama i vikanje. Umirite se i sačekajte da se pas smiri.

3. Izbjegavajte kontakt sa očima

Ako gledate agresivnog psa direktno u oči rizikujete da ga još više uznemirite. Neki psi ovo mogu da dožive kao prijetnju pa vas tako mogu napasti. Spustite pogled i laganim korakom se odaljite od psa.

4. Odvucite mu pažnju sa drugim objektom

Ako kod sebe imate torbu, šal, ili vam je pri ruci kamen ili drvo, pokušajte da sa tim odvučete pažnju agresivnog psa. Ne pokušavajte da ga gađate, jer ćete ga tako još više uznemiriti, već bacite objekat na drugu stranu od vas. Tako ćete odvući njegovu pažnju, a vi ćete moći lagano da se povučete.

5. Ne pokazujte strah

Sigurno ste čuli za izreku da psi osjećaju strah. Ova tvdnja je zapravo tačna, tako da se maksimalno potrudite da umanjite strah prema psu. Znamo da je to najteže, ali na taj način ćete spriječiti psa da krene u direktni napad.

6. Komande “ne” i “nazad”

Vjerovatno se sada pitate, kako da znate da li agresivni pas zna ove komande. Poenta je što ne mora da ih zna. Dovoljno je da strogim i glasnim glasom kažete ove komande. Pas će se uplašiti i najvjerovatnije povući, a vi se laganim korakom odaljite od njega i pokažite mu da mu niste prijetnja.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti