Saša Broz: “S djedom je uvijek bilo zabavno!”

Poznata kazališna redateljica i unuka Josipa Broza Tita, Saša Broz, u gotovo svakom svom razgovoru za medije ne može izbjeći pitanja o pokojnom djedu.

Ovoga puta prisjetila se toga da je djed podržavao njezine aktivnosti i insistirao na tome da je roditelji puste da radi ono što je htjela. Izjavila je da vjeruje kako je upravo djedov utjecaj na odgoj rezultirao njezinom umjetničkom profesijom, a ispričala je i zanimljivu anegdotu s njim

Na pitanje od koga je naslijedila fizičke osobine, a od koga narav, za Dnevni avaz je izjavila:

‘Mnogi mi kažu da sličim na djeda. Ne vidim nekakvu veću fizičku komplementarnost, osim činjenice da nam je pogled zaista isti, no moje su oči zelene. Sličim i na majku, ali mislim da sam povukla odsvuda pomalo, a toliko je pomiješanih loza. Majčina ima veze sa Slovenijom, baka mi je rođena Mariborčanka, tu su i neki austrijski korijeni. Ispala sam nekakav zanimljiv mješanac’, ispričala je redateljica.

Izjavila je da prezime Broz i opterećujuće i obavezujuće.

‘Nevjerojatno je da još postoji velika masa ljudi koja s tako velikim poštovanjem govori o mome djedu, toliko da to ponekad zna biti opterećujuće, ali i obavezuje da daš najbolje od sebe u svemu što radiš. Puno je taj čovjek napravio i ostavio je izuzetno naslijeđe iza sebe. U tom smislu ne znam kada će ga netko moći stići i uopće staviti se u situaciju da se uspoređuje s njim. Na neki način prezime Broz zvuči opterećujuće i obavezujuće, ali je i najljepše prezime na svijetu’, ističe.

Djed je, kazala je za Dnevni avaz, bio taj koji je, kada je bila mala, insistirao na tome da je puste da slobodno radi ono što bi htjela.

‘Možda bi moji roditelji bili sretniji da sam završila medicinu ili pravo, ali djed je bio taj koji je rekao: ‘Nemojte prisiljavati dijete, dajte joj da radi ono što hoće.’ To što hoću bilo je otići u baletnu školu, svirati klavir, odlaziti u teatar i tako dalje. Vjerojatno je i taj njegov angažman umnogome doprinio mom uspjehu. Vjerujem da bi bio ponosan s obzirom na to da je zaista bio pasionirani ljubitelj i teatra i muzike i likovne umjetnosti, u konačnici svega onoga što čini sastavne komponente moje profesije’, rekla je.

Prisjetila se i epizode u kojoj je svjedočila djedovoj reakciji na važan službeni poziv.

‘S djedom je uvijek bilo zabavno. Tito je bio vrlo duhovit. Sjećam se jedne situacije kad smo bili u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Usred večere imao je neki službeni poziv. U trenutku mu se raspoloženje promijenilo i naglo je ustao i izašao. Bio je vidno ljut. Više se nije vratio. Polako smo završavali večeru, a ja, živahna kakva sam bila, išla sam ga tražiti. Našla sam ga u jednoj prostoriji, a djed je sjedio sam i gledao vestern – očito ga je nešto uzrujalo, a vestern, kubanka i čaša viskija bili su njegov zen moment’, otkrila je Saša Broz.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti