RUSKI POLTERGEIST: Neželjeni, nevidljivi sustanar čije jezive smicalice život pretvaraju u pakao

Nevidljivo biće koje pravi buku po stanu, premješta predmete, pušta vodu … Ne može nam biti simpatično ma odakle da dolazi. Ali, kako ga se riješiti?

Poltergeist u prijevodu znači ‘bučni duh’ ili ‘duh bukač’. To je nedovoljno izučen proces energo-informacione razmjene u svijetu. Ako ste mislili da je sve izmišljeno i preuzeto iz predanja i bajki, onda ste se prevarili. Itekako je stvarno …

U jednoj kući u selu Kurumdukan u Sibiru pojavio se čudan duh. To je bilo najrealnije strašilo koje je, kako se ispostavilo, vrlo bučno i budalasto biće. Lokalni žitelji dolazili su da ga čuju, a kasnije su dolazili i stanovnici okolnih sela i naselja. A ono je uvijek, na neki način umjelo prepoznati ko je ‘svoj’ a ko ‘tuđi’. Kad bi ga nešto pitali, odgovaralo je kucanjem. Moglo je čak da otkuca i neku poznatu melodiju po želji prisutnih, ako je bilo raspoloženo. Kad se pak ljutilo, bacalo je na ljude razne predmete: obuću, klupka vune, ponekad i zažareno ugljevlje.

Prije nekoliko godina u jednom moskovskom stanu su se, ne zna se odakle, počele pojavljivati ​​mokre barice na podu, stolovima i stolicama, a kreveti i odjeća bili su neprekidno mokri. Najviše je stradala dvogodišnja Nataša. Kada je dolazilo vrijeme za spavanje, roditelji su morali stalno, ali uzaludno, mijenjati posteljinu: tek promijenjena, ona je odmah postajala mokra – naravno ne Natašinom krivicom. U čudne situacije upadali su i odrasli članovi porodice. Stolice na kojima su sjedili odjednom su postajale mokre i odjeća se morala mijenjati.

Slučajevi poltergeistva registrovani su u mnogim krajevima Rusije. Te pojave su praćene bukom, glasnim kucanjem, samovoljnim otvaranjem vrata, otvaranjem slavina, smetnjama u radu elektrouređaja, pojavom svakakvih natpisa na zidovima, premještanjem predmeta – čak i teškog namještaja.

Poltergeist u obliku ‘kućnog duha’ u jednoj moskovskoj porodici toliko se zaigrao dijeleći šamare i sakrivajući predmete, da su stanari glavom bez obzira bježali od njega kod rodbine na selo. Ali je i nemirni duh odlučio da udahne malo svježeg zraka, samo što su njegove smicalice postale mnogo dovitljivije. Jednom je izvadio iz djedovog džepa bocu sakrivene votke i postavio je na sto svima na vidjelo. Policajac koji je po pozivu došao smiriti ‘kavgadžiju’ prvo je probao da ga preplaši pištoljem, ali je smjesta dobio nekoliko jačih šamara – niko ne zna odakle. Zbunio se i drugi policajac koji je bio pozvan da razjasni stvari s glasnim duhom.

Mjesto događaja je bio grad Kursk. U kući u koju se uselio mladi bračni par iz zidova je počeo izlaziti glas koji je naizmjenično optuživao mladence za njihove predbračne grijehove. Poslije uzajamnih prebacivanja i svađa, oni su pozvali čuvara reda. Ali, i on je dobio svoje – ‘glas’ ga optužio za takve prestupe u službi da se policajac hitno povukao. Tada se pojavio policijski načelnik u pratnji drugih saradnika odlučan da na svaki način okonča tu čudnu pojavu. Završilo se time da je ‘glas’ ispričao svima prisutnima o njihovim grijehovima koje su, razumije se krili jedni od drugih, sve do tada.

Ali, evo šta je zanimljivo. Pri poltergeistu ponekad se čak i krhki predmeti koji se premještaju leteći vazduhom, ne razbijaju, već pažljivo dospijevaju na drugo mjesto. Katkada lako prolaze kroz tvrde pregrade i ni na koji način ih ne oštećuju, kao da nestaju i ponovno se materijaliziraju s druge strane zida. U jednom gradu predmeti su prolazili kroz dvostruka stakla i pritom nisu ostavljali nijednu pukotinu.

Naučnici su prihvatili postojanje poltergeista, ali nisu uspjeli objasniti prirodu ove pojave. Ma kako to čudno zvučalo, često su potvrđivane pretpostavke da je izvor poltergeista vrlo često obična vradžbina. Vradžbine počinju kucanjem. To je provjera. Ako domaćini ne vide onog ko to radi, u tom slučaju ovaj ih lako hinotiše i prelazi na smišljeni teror, pritom kao da je nevidljiv u tuđem stanu. Tada se u sobama čuju nečiji koraci, nepoznat glas, počinju padati predmeti, sam od sebe pali se namještaj, sa stropa teče voda … Samo mačke i psi, koje je nemoguće hipnotizirati, mogu vidjeti onog ko to radi, i oni pokušavaju napustiti kuću.

U kuhinji jedne petrogradske porodice odjednom je pao frižider, a malo kasnije započelo je pravo rušenje. Šerpa sa supom uletila je u sobu i prosula sve što je bilo u njoj na svijetle tapete. Sa stropa su počele padati ceduljice s prijetnjom praćene najnepristojnijim psovkama. Domaćini su tek na izmaku snaga pronašli jednog starca koji ih je spasio užasa, ustanovivši da je izvor svih nesreća bila neka rođaka sa sela.

Ima raznih boraca sa poltergeistom, a među njima su i neki sveštenici. Koristeći svijeću, Bibliju, i naravno, molitve, mnogima koji su stradali od poltergeistva pomogao je sveštenik koji je izjavio da demoni ne nailaze na otpor, pa tako ulaze u kuće i kradu ljudske duše.

A sada se sjetite da li ste ikada bili nervozni kada je u stanu nestajala neka neophodna stvar? Pretraživali ste sve da biste je pronašli i kada ste već bili očajni, stvar se sama iznenada pojavila. Ovo može biti šala poltergejsta, pa se malo zamislite …

Izvor: indexasztro.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti