RJEŠENJE SVIH BALKANSKIH PROBLEMA: Nova SFRJ uz dodatak još jedne članice!

Svi problemi u regionu proizašli su iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije devedesetih, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Neila Clarka.

Sve potencijalne krize koje sada prijete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su “posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”.

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?

Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije “Galup” pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

“Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo”, piše Clark.

Danas umjesto jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

Jedini način da se problemi na Balkanu riješe je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postepene rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom “potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje.

“Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas”, zaključuje Neil Clark u komentaru.

Izvor: jugonostalgija.info

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti