RIJEŠENA MISTERIJA: 3.700 godina stara ploča “Indiane Jonesa” je najstarija trigonometrija

Pločicu Plimpton 322 otkrio je na početku prošlog vijeka u južnom Iraku Edgar J. Banks na kojem je zasnovan lik filmskog Indiane Jonesa

trigon

Konačno je riješena tajna 3700 godina stare glinene pločice iz Babilona!

Prema studiji koju su napravili naučnici univerziteta UNSW, odnosno University of New South Wales iz australskog grada Sidneya, riječ je o najstarijoj i najtačnijoj svjetskoj trigonometrijskoj tablici. Najvjerovatnije su je stari babilonski učenjaci koristili za proračune u konstrukciji palača i hramova te probijanju kanala. Ako je ovo novo fascinantno istraživanje tačno, onda ono znači i kako su Babilonci vladali trigonometrijom, odnosno da su znali za Pitagorinu teoremu hiljadu godina prije starih Grka.

Četiri stupca i 15 redaka

Nevjerovatnim spoznajama ovdje nije kraj. Pločicu nazvanu Plimpton 322 otkrio je na samom početku prošlog vijeka u južnom Iraku arheolog, naučnik, diplomat i trgovac antikvitetima Edgar J. Banks na kom je zasnovan lik nikoga drugoga nego Indiane Jonesa. Ime Plimpton dobila je po svom kupcu, Georgeu Arthuru Plimptonu, američkom izdavaču i filantropu. Pločica koja ima četiri stupca i 15 redaka brojki napisanih onovremenim klinastim pismom više je od 70 godina zbunjivala matematičare nakon što je otkriveno kako se zapravo radi o – Pitagorinim brojevima. Tih je 15 redaka zapravo sekvencija 15 pravouglih trouglova kojima se postepeno smanjuje nagib. Nova studija tvrdi kako je oštećena pločica zapravo imala šest stupaca, a da je bilo zamišljeno da kompletna tablica ima čak 38 redaka. Takođe je i vrlo precizna, umjesto baze 10 koju danas koristimo, babilonski su matematičari koristili bazu 60. Australski naučnici ostali su zapanjeni sofisticiranošću zapisa. On opisuje oblike pravouglih trougla koristeći inovativnu trigonometriju koja se zasniva na omjerima, a ne na uglovima i krugovima. Riječ je o fascinantnom djelu koje odražava genijalan um, navodi se u medijskim objavama o novim spoznajama o Plimptonu 322. Ovo takođe označava dodatni uticaj babilonske matematike na moderan svijet iako je odavno navršila tri hiljade godina. Moguće je kako je razmišljanje starih Babilonaca imalo uticaja i na način kako se danas obavljaju istraživanja, izrađuje računarska grafika ili naprosto na obrazovne metode.

Iz sumerskog grada Larse

Do sada se kao otac trigonometrije priznavao grčki astronom Hiparh koji je živio 120 godina p.n.e., no babilonska pločica Plimpton 322 starija je od njega čak hiljadu godina. Matematičare će zasigurno zanimati tvrdnja australskih naučnika kako Plimpton 322 sadrži jednostavniju i tačniju trigonometriju koja ima očite prednosti u odnosu na onu koju koristimo danas. Vjeruje se kako pločica potiče iz sumerskog grada Larse, i to iz vremena između 1822. i 1762. godine p.n.e. Sada se čuva u Biblioteci rijetkih knjiga i rukopisa Univerziteta Columbia u New Yorku. Rad australskih naučnika objavljen je u Historia Mathematica, službenom glasilu Međunarodne komisije za istoriju matematike.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti