Radost koja je kratko trajala: Nakon otkrića novih vrata u Keopsovoj piramidi (1993) njemačkim arheolozima zabranjen rad

U martu 1993. godine, robot njemačke proizvodnje Upuaut II (‘Onaj koji otvara život’) otkrio je na kraju jednog dugačkog podzemnog hodnika u unutrašnjosti Keopsove piramide, mala vrata od mermera i krečnjaka sa dvije bakarne ručice.

Ovu njemačku arheološku ekipu predvodio je inžinjer robotike Rudolf Gantenbrink iz Minhena. Otkriće tajne prostorije u unutrašnjosti Velike piramide bilo je prava senzacija, ali radost njemačkih arheologa je trajala vrlo kratko. Egipatske vlasti su odmah po ovom otkriću, njemačkoj ekipi oduzele dozvolu za rad i uskratile daljnji boravak u zemlji.

Generalni direktor arheoloških iskopavanja u Gizi dr Zahi Hawass je tada kratko rekao: “Piramide su nasljeđe Egipta, a ne Zapada.”

Nakon toga, niko sa Zapada nije dobio dozvolu da radi na ovom konkretnom projektu, a egipatski arheolozi koji su nastavili iskopavanja u Velikoj piramidi odbijajli su da kažu da li se nešto uopšte nalazi u tajnoj prostoriji.

Naknadno, gore pomenuti dr Hawass izjavio je predstavnicima štampe: “Iza vrata koja je pronašao Gatenbrinkov robot nema ničega.”

Ali prilikom jedne Hawassove posjete SAD-u, gdje je otišao da traži novčanu pomoć za egipatsku arheologiju, potencijalnim finansijerima je navodno rekao da je “iza tih vrata najznačajnije arheološko otkriće u istoriji Egipta, a predmeti koji su tamo pronađeni primoraće Zapad da piše potpuno novu istoriju”.

Nakon toga desetak godina se ništa nije čulo o tajnoj prostoriji u unutrašnjosti Velike piramide. Egipat je zabranio pristup bilo kakvim stranim arheolozima, pa čak i snimanje i fotografisanje u blizini nalazišta u Gizi.

Ipak, Egipćani su 2016. okupili novi međunarodni tim pod nazivom Djedi projekat u koji su bili uključeni istraživači iz Hong Konga, Velike Britanije i Kanade. Projekat je naziv dobio po Djediu, drevnom egipatskom čarobnjaku kojeg je prema zapisima angažovao faraon Khufu prilikom gradnje piramide.

Dr Hawass je na svom blogu tada objavio da je “cilj novog projekta da pošalje robota istraživača koji bi trebao prikupiti nove dokaze o prostoru iza pronađenih vrata.” Mikro kamera robota je tada snimila prizore hijeroglifa starih oko 4.500 godina za koje se pretpostavlja da su ih kreirali drevni graditelji piramide.

Djedi projekat je stopiran sa početkom “egipatskog proljeća” (revolucije) 2016. godine i nikada nije nastavljen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti