Prvi put zabilježen sudar planeta: Dvije super-Zemlje udaljene od nas 1.800 svjetlosnih godina iskliznule iz orbita

Poslije sudara nastao je džinovski oblak koji je izazvao pomračenje od 95 procenata koje je trajalo oko 900 dana

Poznato je da bez obzira na ogromna rastojanja u svemiru među nebeskim tijelima dolazi do sudara bilo da su u pitanju zvijezde, planete ili daleko manja nebeska tijela poput planetoida i asteroida. Smatra se da je naš Mjesec nastao kao posljedica jednog takvog sudara tokom ranog formiranja Sunčevog sistema, kada je bilo mnogo više ovakvih kolizija.

Do sada smo imali samo teorije i na njima bazirane modele sudara planeta, a sada imamo i vizuelnu potvrdu takvog događaja, piše Extreme Tech.

Sve je počelo kada je astronom amater slučajno uočio ovaj događaj i podijelio ga preko društvenih mreža. On je gledao u inače ni po čemu značajnu zvijezdu 2MASS J08152329-3859234 udaljenu 1.800 svjetlosnih godina od nas. Nakon ovog događaja, kako je ova zvijezda postala posebna, prekrštena je u ASASSN-21qj. Istraživači sa Bristolskog univerziteta su na društvenim mrežama podijelili optičke i fotometrijske podatke ove zvijezde. Oštrooki amater astronom je potom posmatrajući zvijezdu uočio anomalije u svjetlosti kao i neuobičajenjo infracrveno usijanje, navode izvori sa Bristolskog univerziteta. Ovo je neočekivano pokrenulo dvogodišnje istraživanje.

Rad objavljen u časopisu Nature objašnjava zašto je kod zvijezde nalik Suncu došlo do povećanja u intenzitetu svjetlosti. Naime, prema nekolicini američkih astronomskih laboratorija dvije planete koje su orbitirale oko zvijezde ASASSN-21qj su ispale iz svojih orbita i sudarile su se. Ove planete okarakterisane kao “super-Zemlje” ili “mini Neptuni” bile su dovoljno velike da je njihov sudar proizveo vreli i dugoprisutni ostatak infracrvenog zračenja. Zbog toga što se sudar dogodio relativno blizu same zvijezde, na razdaljini od 2 do 16 astronomskih jedinica (astronomska jedinica, AU, je daljina između Sunca i Zemlje), ovaj ostatak infracrvenog zračenja je izgledao kao da je sama zvijezda povećala jačinu svoje svjetlosti.

Nakon inicijalnog povećanja luminiscencije astronomi su posmatrali prigušivanje svjetlosti zvijezde izazvano ostacima sudara planeta, gasovima, komadima planeta i prašinom koji su formirali vreli džinovski oblak oblika diska sa rupom u sredini ispred ASASSN-21qj. Ovaj oblak je izazvao pomračenje od 95 procenata koje je trajalo oko 900 dana. Na osnovu toga istraživači smatraju da rotacija oblaka oko zvijezde isto toliko traje. Astronomi planiraju da nastave osmatranje oblaka iako sudari sa drugim ostacima mogu izazvati postepeno raspršivanje oblaka, a možda i formiranje nove planete od ostataka sudara.

Još uvijek nisu jasne okolnosti koje su dovele do sudara. Najlogičnije objašnjenje je prolazak nekog drugog nebeskog tijela velike mase u blizini. Ovakva nebeska tela mogu izazvati iskliznuće planeta iz svojih orbita i potencijalne sudare.

Ovo potpuno iznenadno posmatranje sudara planeta će svakako uticati na dalja ispitivanja i na povećan fokus na zvijezde za koje znamo da imaju planete i na orbite ovih planeta jer nikada se ne zna kada ćemo uočiti neku novu pojavu u beskrajnom svemiru.

Izvor: extremetech.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti