PRVI POKUŠAJ OSVAJANJA SJEVERNOG POLA: Pronađeni su 33 godine kasnije, a s njima su bile i ove potresne snimke

O osvajanju Sjevernog pola tokom 19. vijeka sanjale su mnoge zemlje pa tako i Švedska koja je na misiju poslala S. A. Andreea, istraživača i avanturistu koji je na Sjeverni pol odlučio krenuti – balonom.

Balon je u to vrijeme bio veoma nesigurno sredstvo prevoza i malo ko je znao upravljati njime pa je Andree pomoću donacija brojnih bogatih Šveđana i kraljevske porodice konstruisao balon kojim se moglo upravljati.

Odnosno, barem je on mislio da će se moći upravljati, no ta se samouvjerenost kasnije pokazala veoma pogubnom. Njegov balon imao je tri užeta koja su stalno trebala biti u kontaktu s tlom ili vodom te tako stvarati trenje pomoću kojeg bi balon skretao.

S njim su 11. jula 1897. godine na ekspediciju pošla još dva naučnika, Knut Fraenkel i Nils Strindberg. Čim su krenuli postalo je jasno da je njegov izum potpuni promašaj. Odmah nakon polijetanja shvatili su da ih užad vuče prema tlu pa su ih morali prekinuti i tako su ostali bez ikakvog načina upravljanja balonom.

Balon se zbog toga počeo penjati previše visoko zbog čega su naglo gubili plin te su satima lebdjeli i posrtali iznad arktičkog leda nakon čega se balon srušio. Zbog male visine na kojoj su se tada nalazili, prošli su bez ozljeda i uspjeli su spasiti većinu opreme.

Ipak, nisu imali odgovarajuću odjeću i hranu za takve uslove te su se veoma teško snalazili na ledu. Jedno vrijeme imali su utočište na komadu ledenjaka, no kada se on odlomio preselili su se na obližnje ostrvo gdje su preživljavali ubijajući medvjede i tuljanje. Strindberg je sve dijelove putovanja snimao svojom kamerom.

Nakon dva mjeseca borbe s ledom i hladnoćom, njih trojica su umrla, a naučnici još uvijek ne znaju je li razlog tome pothlađenost ili pokvareno meso koje su jeli. U Švedskoj se o njihovoj smrti nije znalo ništa sve do 1930. kada ih je pronašla druga ekspedicija, a s njima i snimke koje je napravio Strindberg, a koje su pomogle da se utvrdi kroz šta su sve ova tri čovjeka prošla u svojoj misiji.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti