Pronađena vjerovatno najstarija egipatska mumija do sada

Arheolozi kažu da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima, zatvorenu u sarkofagu koji nije otvaran 4.300 godina, prenosi BBC.

Mumija odnosno ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, smatraju se jednim od najstarijih i najcjelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu. Otkrivena je u oknu dubokom 15 metara na drevnom groblju južno od Kaira, u Saqqari, gdje su pronađene još tri grobnice. Jedna je grobnica pripadala takozvanom čuvaru tajne.

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno predstavlja ostatke čovjeka po imenu Khnumdjedef – koji je bio sveštenik, inspektor i nadzornik plemstva. Druga je bio muškarac Meriviši savjetnik palače koji je dobio titulu čuvara tajne, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih vjerskih rituala.

Vjeruje se da je sudac i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gdje je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, takođe je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Hawass, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. vijeka prije nove ere. “Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih”, rekao je Ali Abu Deshish, još jedan arheolog koji je sudjelovao u iskopavanju.

Saqqara je bila aktivno groblje više od 3.000 godina i proglašena je lokalitetom Svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u drevnoj egipatskoj prijestolnici Memphisu i dom je više od dvanaest piramida, uključujući stepenastu piramidu, u čijoj blizini je pronađeno okno u kome se nalazila mumija.

Otkriće dolazi malo nakon što su stručnjaci u južnom egipatskom gradu Luxoru rekli da su otkrili kompletan grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg vijeka nove ere.

Egipatski arheolog restaurira antikvitete nakon objave otkrića 4.300 godina starih zapečaćenih grobnica u egipatskoj nekropoli Saqqara, u Gizi, Egipat, januar 2023.

Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali radionicama metala s loncima, alatima i rimskim novčićima. Egipat je predstavio mnoga velika arheološka otkrića posljednjih godina u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti