PRONAĐENA NAJSTARIJA PORUKA U BOCI NA SVIJETU: Djevojka otkrila nevjerovatnu poruku na plaži, a najviše ju je začudilo kojim jezikom je napisana

Porodica iz australijskog grada Perta pronašla je najstariju poruku u boci ikad napisanu. Stručnjaci procjenjuju da je poruka bačena u more prije 132 godine.

Tanya Ilman pronašla je flašu tokom šetnje po pješčanim dinama na jednoj prilično udaljenoj plaži na zapadu Australije.

Na plažu su zapravo došli da uživaju u ekstremnoj vožnji džipovima po pijesku, a kada se jedan od njih zaglavio, ženski dio ekipe je riješio da se prošeta plažom. Tanya je svoju prijateljicu upozorila da pazi gdje staje jer je na pijesku bilo dosta đubreta i polomljenog stakla.

Potom je pokupila jednu flašu za koju je pomislila da bi mogla da bude ukras na polici za knjige. Flašu je dodala djevojci svog sina koja je primijetila da, pored pijeska, u njoj ima još nečeg, ali je pomislila da je riječ o cigari.

“Pokušali smo da odvežemo čvor sa zamotuljka, ali smo se uplašili da ćemo ga oštetiti pošto je papir bio vlažan. Riješili smo da ga odnesemo kući i stavimo u toplu rernu na par minuta da se malo prosuši”, priča djevojka.

Tako su i učinili, a kada su uspjeli da odmotaju papir vidjeli su da je riječ o štampanoj poruci.

“Spazili smo da postoje dijelovi ispisani rukom, mastilom, a štampani dio poruke molio je da pronalazači kontaktiraju Njemački konzulat”, objasnili su.

U prvi mah su pomislili da nema šanse da je riječ o pravoj poruci s obzirom na to da im se datum nastanka činio suviše davno. Ali, kada su kontaktirali eksperte iz muzeja, imali su čemu da se obraduju.

Ustanovljeno je da je poruka bačena u okean 12. juna 1886. godine sa njemačkog broda ‘Paula’, kao dio eksperimenta Njemačke pomorske opservatorije, u vezi sa morskim putevima.

Njihov pronalazak omogućila je veća oluja koja je, nekoliko dana ranije ispomjerala pješčane dine i ‘oslobodila’ flašu.

“Sama pomisao na to je nakon 132 godine poruka pronađena netaknuta, pored svih mogućih uticaja, tjera me da se naježim”, rekla je Tonja.

Prethodni Ginisov rekord za najstariju poruku u boci držala je ona pronađena 2015. godine, koja je bila stara 108 godina.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti