PRIJETNJA ZA ČOVJEČANSTVO: Naučnici otvaraju Pandorinu kutiju sa eksperimentom koji bi mogao PROGUTATI planetu!

Godina 2012. bila je velika što se tiče otkrića o crnim rupama, a nedavno je i snimljena prva fotografija jednog takvog kosmičkog čudovišta.

kataklizma

Studija Princetona “Ultrarelativistička formacija crne rupe”, objavljena 2013, razvila je novi kompjuterski model koji su iskoristili da pokažu da je za formiranje crne rupe potrebno 2,4 puta manje energije nego što se smatralo u prethodnim istraživanjima.

Istraživači su otkrili da je prag za formiranje crne rupe niži nego što to procjenjuje takozvana pretpostavka obruča. Kako piše portal Phys.org, iatraživači znaju da je teoretski moguće stvoriti crnu rupu zbog Einsteinove teorije relativiteta, posebno dijela koji opisuje vezu između energije i mase – povećanje brzine čestica uzrokuje da se i njena masa poveća.

Upravo to je navelo istraživače s Princetona da naprave kompjuterski model zasnovan na originalnoj Einsteinovoj hidrodinamičkoj jednačini. Ovaj model pruža virtuelni prozor za posmatranje šta se događa kad se dvije čestice sudare. One fokusiraju svoje energije jedna na drugu i zajedno stvaraju kombinovanu masu koja gura gravitaciju do krajnjih granica i kao rezultat nastaje veoma sićušna crna rupa.

Takav rezultat je bio očekivan, ali je iznenađujuće bilo otkriće da je za to potrebno 2,4 puta manje energije za proizvodnju sićušne crne rupe od prethodnih kalkulacija.

A naša galaksija je puna crnih rupa. Osim one supermasivne u centru Mliječnog puta tu je niz manjih crnih rupa. Većina ih ima masu četiri ili pet puta veću od Sunca i horizonti su im svega oko 12 kilometara u prečniku, ali smatra se da postoje desetine hiljada ovih ostataka kratkih života velikih zvijezda.

timetravel

“LUDI NAUČNICI”

Sve to je podstaklo zabrinutost da naučnici svojim eksperimentima na CERN-ovom Velikom sudaraču čestica (LHC) lete preblizu sunca i da će otvoriti mikroskopsku crnu rupu sa potencijalno katastrofalnim posljedicama. Dok mediji danas pišu o “ludim naučnicima” koji izvode eksperimente sposobne za uništenje univerzuma, svi strahovi izašli su na površinu još prije nego što je LHC uopšte uključen. Američka svemirska agencija NASA je još 2008. saopštila da uključivanje akceleratora nije dovelo do stvaranja mikroskopske crne rupe, koja isto tako nije počela brzo da uvlači okolnu materiju i guta Zemlju.

Strah od ovog eksperimenta je bio toliko raširen da je CERN na stranici svog sajta za česta pitanja i odgovore objasnio da li će generisati crnu rupu,  ukazujući da bi čak i sa njihovim novim otkrićem otvaranje crne rupe dovoljno velike da proguta Zemlju, zahtjevalo za milijarde puta više energije nego što je njihov LHC sposoban da generiše. Štaviše, ako bi se crna rupa i otvorila u sudaraču, brzo bi nestala zahvaljujući efektu Hawkingove radijacije.

Iako su strahovi od uništavalačkog potencijala mikroskopskih crnih rupa prenapuhani, činjenica da čestica može otvoriti ove sićušne crne rupe ostaje. Čak je i CERN istakao da “LHC neće generisati crne rupe u kosmološkom smislu, ali da neke teorije ukazuju da je moguća formacija sićušnih, kvantnih crnih rupa”.

CERN trenutno radi na izgradnji novog akceleratora čestica, četiri puta većeg od LHC-a, koji bi stupio na funkciju kad se ovaj ugasi između 2035-2040. U januaru je objavljen i dizajn “Budućeg cirkularnog sudarača” (FCC), koji se proteže na 27 kilometara ispod Švicarske.

I dalje ima naučnika koji su zabrinuti zbog ovakvih eksperimenata na granici fizike. Prošle godine je ugledni britanski naučnik sir Martin Reese u svojoj knjizi “O budućnosti” iz 2018. upozorio da se strahovi u vezi LHC-a trebaju uzeti za ozbiljno. On je iznio više scenarija.

Prema jednom bi čestice koje se sudaraju u akceleratoru mogle osloboditi dijelove “čudne materije” koja bi smanjila Zemlju na loptu širine 90 metara. Po drugom scenariju, eksperimenti bi mogli dovesti do stvaranja mikroskopske crne rupe koja bi neumoljivo izjela našu planetu iznutra. U najekstremnijem scenariju koji je opisao, nezgodan slučaj bi mogao uzrokovati propadanje svemira u novu formu koja bi izbrisala sve, odavde do najdalje zvijezde. On je ukazao da su ovi scenariji malo vjerovatni, ali da se ne trebaju ni ignorisati.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti