Priča o ‘Vrućem vetru’ (1980): Šurda se gledao i u Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj

‘Vruć vetar’ je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd 1979. godine. Scenario je napisao Siniša Pavić, po svom istoimenom romanu, u saradnji sa Ljiljanom Pavić, a režirao je Aleksandar Đorđević. Serija je snimljena u 10 epizoda koje su premijerno emitovane u periodu od 6. januara do 10. marta 1980. godine. Zanimljvo je da je čitava serija snimljena za osam mjeseci.

sur1

Serija je bila veoma popularna i gledana u Mađarskoj pa je sinhronizovana na mađarskom jeziku kao i pjesma u izvođenju Ljubiše Samardžića. Serija je osim na prostorima bivše Jugoslavije emitovana u Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj gdje je proglašena za najbolju televizijsku seriju svih vremena.

sur3

Uloga Šurde je Ljubiši Samardžiću donijela veliku popularnost. Osamdesetih je u Mađarskoj proglašen za najboljeg glumca gdje ga je na Nep stadionu dočekalo 100.000 ljudi, a poslije velikog uspjeha serije proglašen je za glumca godine i u Bugarskoj i Rumuniji.

Uporedo sa serijom, snimljen je i film „Avanture Borivoja Šurdilovića“.

sur9

Protagonist serije je bio brijač Borivoje Šurdilović “Šurda”, a radnja je pratila njegov životni put od neuglednog brijača do imućnog frizera. Serija je uživala veliku popularnost, a uvodnu numeru “A sad adio” je izvodio Oliver Dragojević. Istu pjesmu u seriji su pjevali i Slavko Bešić Čupa kao i Ljubiša Samardžić.

Predstava prati avanture brijača Borivoja Šurdilovića “Šurde”, čovjeka u srednjim 30-im godinama iz malog naselja Vlasotince koji dolazi u Beograd kako bi se obogatio. U Beogradu živi u maloj kući sa svojom bakom i ujakom Firgom, zidarom u penziji. Šurda kupuje lokalnu brijačnicu, ali mu taj posao baš i ne odgovara, pa brijačnicu prodaje, kupuje auto i počinje taksirati. Ni u ovom poslu ne uspjeva, pa nakon što od prijatelja Boba čuje priču o boljem životu u inostranstvu, odlučuje postati Gastarbeiter – strani radnik u Njemačkoj. No, nijedan od poslova koje nađe nije za njega, pa je prisiljen vratiti se u Jugoslaviju. Tu upoznaje Vesnu, atraktivnu stjuardesu, sa kojom se na kraju oženi. Firga uspjeva zaposliti Šurdu u svojoj nekadašnjoj građevinskoj firmi. Tamo, uz malo varanja, Šurda dobija stan koji firma obezbjeđuje za vlastite radnike.

sur6

Jedna od najpoznatijih scena je svakako i ona gdje Šurda u prepunoj kafani pjeva naslovnu pjesmu serije “A sad adio”, kao i one legendarne scene jutarnjeg buđenja gdje on ne može profunkcionisati bez mirisa i okusa kafe, a tu je i ona famozna mrežica za kosu koju uvijek nosi u krevetu.

sur5

Pored Ljubiše Samardžića u seriji glume i:

Bora Todorović — Slobodan Mihajlović “Bob”, Šurdin prijatelj i “partner”
Miodrag Petrović Čkalja — Blagoje Popović “Firga”, Šurdin ujak
Radmila Savićević — Šurdina baka
Žika Milenković — Sotir Šurdilović “Soća”, Šurdin otac
Vesna Ćipčić — Vesna Šurdilović, Šurdina supruga
Ljubica Ković — Šurdina majka
Dragomir Bojanić Gidra — Krstivoje, Šurdin partner
Čedomir Petrović — Pera

sur7

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti