PREŽIVJELI SU PAKAO LOGORA SMRTI: Sedam patuljaka iz Auschwitza

Priča o sedam patuljaka guslača iz sela Maramures, koji su preživjeli logor Auschwitz, nastavlja fascinirati decenijama nakon gnusnih eksperimenata kojima ih je podvrgnuo poznati nacistički doktor Josef Mengele. Bend “Liliput”, sastavljen od sedam braće, bio je poznat u cijeloj Evropi, čak su pjevali i za kralja Charlesa II.

Nakon što su njemačke snage okupirale Transilvaniju, članovi benda “Liliput” znali su šta mogu očekivati, s obzirom na njihovo jevrejsko porijeklo, pa su sve svoje stvari sakrili u jamu koju su iskopali pod svojim automobilom.

Po dolasku u Auschwitz

Braća Ovitz, pet djevojčica i dva dječaka, odvedena su u Auschwitz zajedno s nekoliko stotina drugih Mađara. Dok su ulazili na vrata logora, svi elegantno odjeveni, jedan je oficir zatražio da se dr. Mengele hitno probudi.
Doktor Josef Mengele bio je poznat po svojoj strasti prema čudnim ljudima, od hermafrodita do divova, pa i ovih sedam patuljaka u logoru Auschwitz za njega je bilo samo izvor radosti. Čuvši za dolazak sedam članova benda “Liliput”, Mengele je skočio iz kreveta i htio ih je odmah vidjeti.

Dok je čekala doktora, Perla Ovitz, koja je tada imala 23 godine, sjeća se kako je vidjela ljude, uključujući njezinu rodbinu, odvedene u zgradu s dva dimnjaka iz koje je izlazio dim. Naivna, mislila je da se radi o pekari, ali ju je zatvorenik logora ubrzo vratio u stvarnost: “Nema pekare. Ovo je Auschwitz i uskoro ćete biti u tim pećnicama.”

No, Mengeleova strast prema čudnim ljudima spasila ih je od smrti, ali sedam patuljaka iz Maramuresa imalo je možda okrutniju sudbinu.

“Da sam bila zdrava jevrejka, visoka 1 metar i 70, bila bih ubijena u gasnoj komori kao i stotine hiljada drugih jevreja u mojoj zemlji. Pa ako sam se ikada zapitala zašto sam rođena kao patuljak, moj odgovor bi morao biti da je moj nedostatak, moja deformacija, jedini Božji način da me održi na životu.”

Ovako je Perla Ovitz uporedila tragičnu sudbinu jevreja koji su poginuli u holokaustu sa pričom o njezinoj porodici patuljaka koji su uspjeli preživjeti noćnu moru logora smrti.

Sastanak s dr. Mengeleom

Doktora koji je spalio pet stotina žena kako bi izbjegao epidemiju tifusa, porodica Ovitz jednostavno je očarala.
U samo tri sata otkako su stigli u logor za istrebljenje, većina jevreja koje su doveli bili su već mrtvi. Pošteđeno je sedam članova benda “Liliput” i njihova rodbina. Ukupno 22 osobe.

Porodica Ovitz je rekla doktoru u Auschwitzu da je njihov otac, takođe patuljak, dva puta bio oženjen visokim ženama, koje su rodile sedam patuljaka i troje djece normalne veličine.

Kao i drugi zatvorenici, članovi porodice Ovitz smješteni su u kasarnu i hranjeni istom procijeđenom juhom. U prostoriji u kojoj su držani bila je i aluminijska zdjela u kojoj su se svakodnevno prali jer je Mengele bio opsjednut higijenom. Međutim, patuljci nisu bili obrijani te im je bilo dopušteno zadržati odjeću koju su ponijeli sa sobom.

Neuspješni eksperimenti

Njihov život u koncentracionom logoru bio je mješavina “normalnosti i pakla”. Ni Mengele nije znao šta tačno želi od njih, iako im je sedmično uzimao krv i pravio rendgenske snimke. Prema dokumentima, doktor je radio rutinske pretrage na probleme s bubrezima i jetrom, ali nije otkrio ništa o patuljaštvu. Zatim ih je počeo testirati na sifilis i mučiti, ulijevajući im u uši hladnu i vruću vodu. Pearl je rekla da je mučenje vodom bilo vrlo bolno i dovelo ih je do ruba ludila. Doktori bi im takođe vadili zube za testiranje gena.

Neobično prijateljstvo s Mengeleom

“Navikli smo na ideju da nikada nećemo napustiti logor”, rekla je Perla Ovitz u intervjuu prije više od 10 godina.

No, iako su bili podvrgnuti bolnim pokusima, Perla je rekla da postojalo čudno prijateljstvo između patuljaka i sadističkog doktora Mengelea. “Dr. Mengele je bio poput zvijezde, izgledao je sve bolje. Bilo ko se mogao zaljubiti u njega”, prisjetila se Perla. “Kad je bio nervozan, smirio se ulazeći u našu kasarnu. Kad je bio dobro raspoložen, ljudi su govorili: ‘Najvjerovatnije je posjetio patuljke.'”

Frieda, jedna od sestara, često je koketirala s Mengeleom, a on je odgovorio na flert nazvavši je “Meine Liebe” (“moja ljubav”). Sva braća Ovitz su se prema njemu odnosili s poštovanjem i obraćali bi mu se s “Vaša ekselencijo”.

Jednog dana Mengele je najavio da odlaze na izlet i opskrbio ih kompletima za šminku, tražeći od njih da izgledaju najbolje, jer će se predstaviti pred važnim ljudima. Nakon svađe, patuljci su izašli na pozornicu pred stotinama SS oficira. Na pozornici ih je čekao dr. Mengele, koji im je iznenada povikao: “Skidajte se!”.

Drhtavi i pokušavajući sakriti svoje privatne dijelove tijela, patuljci su stajali goli ispred cijele dvorane. Zapravo, braća Ovitz dovedena su na pozornicu kako bi ostavili snažan utjecaj na govor sadističkog liječnika Mengelea o tome kako se jevrejska rasa izrodila u invalide i patuljke. Na kraju je publika ustala i zapljeskala, a časnici SS -a izašli su na pozornicu da izbliza vide patuljke.

Konačno slobodni

Porodica Ovitz uspjela je preživjeti zahvaljujući svojim snažnim vezama i strpljenju. Nakon puštanja 1945. vratili su se na pozornicu. Iako im je cijelo bogatstvo ukradeno, uspjeli su stati na noge i nastupati u sljedećih pet godina. Nekoliko godina kasnije kupili su dvije kino dvorane u Izraelu i tamo živjeli. Perla je umrla 2001. godine, a kad je čula da je Mengele umro, plakala je, i izjavila da je taj đavo ostavio svoj trag na njoj.

Izvor: zona-zanimljivosti.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti