Preko 500 gradova, 3.500 naselja i stotine puteva: Ovo je najdetaljnija drevna mapa Rimskog carstva (FOTO)

S obzirom na veličinu Rimskog carstva, vaš antički put može da počne u Evropi, zatim da vas odvede preko Sjeverne Afrike sve do Bliskog istoka i daljih dijelova Azije. Mapa pokriva prostor od Atlantika do Šri Lanke, iako nije geografski precizna

Ukoliko planirate put u antički Rim, biće vam potrebne dvije stvari: vremenska mašina Tabula Peutingeriana.

Poznata i pod nazivom Peutingerova mapa, tabula ilustruje kompleksnu mrežu puteva Rimskog carstva. Verzija koja je preživjela do danas urađena je na 6.7 metara dugom pergamentu koji se čuva u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču,a urađena je u 13. vijeku na osnovu originala.

Ime Peutinger dobila je po Nijemcu Konradu Peutingeru koji je došao do mape 1508. godine.

S obzirom na veličinu Rimskog carstva, vaš antički put može da počne u Evropi, zatim da vas odvede preko Sjeverne Afrike sve do Bliskog istoka i daljih dijelova Azije. Mapa pokriva prostor od Atlantika do Šri Lanke, iako nije geografski precizna.

Ukoliko pažljivo pogledate mapu, uočićete 555 gradova, 3500 naselja i nevjerovatnu mrežu puteva. Cjelu mapu u visokoj rezoluciji možete vidjeti OVDJE

Javni putevi, ili cursus publicus, izgrađeni su u prvom vijeku tokom vladavine Oktavijana Avgusta Cezara kako bi se poboljšala komunikacija između udaljenih dijelova carstva i prijestonice. Na svakih 20 kilometara nalazile su se stanice ili ispostave u kojima su kuriri predavali poruke.

Takođe, možete pogledati i ovaj RIMSKI PLANER koji se koristi kao Google mape.

Izvor: newsweek.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti