POTVRĐENO: 4 najbolje vježbe za oblikovanje i zatezanje stomaka

Više nema izbogovora! Pred vama su fitness aktivnosti koje možete da obavite i u svom domu …

Zdrav i aktivan život se veoma efikasno odražava i na tijelo, a jedan od znakova da bi takav način života trebalo da postane i naš lifestyle, jesu perfektno oblikovani trbušni mišići, za koje većina nas smatra da su nešto potpuno nedostižno.

Trbušnjaci i ostale grupe vježbi za trbušne mišiće najvažniji su uslov za čvrst i lijepo definisan stomak. Ali, ono što većina trenera i fitness stručnjaka naglašava jeste da je definisan stomak rezultat uravnotežene ishrane.

Ali, što to znači? I da radite sve moguće vježbe koje su predviđene za trbušne mišiće, teško da možete da vidite rezultate ako određene namirnice jednostavno ne izbacite iz jelovnika. Dok noge i zadnjicu možemo da oblikujemo intezivnim vježbanjem (mada je i tu važna ishrana), trbušnjaci su čak 70 posto ishrana, a 30 posto vježbe. 

Ipak, postoje vježbe koje utiču na sve mišiće tijela, ali posebno dobro djeluju na mišiće samog kora (core). Naravno, riječ je o planku na prvom mjestu, jer upravo sa njim najbolje oblikujemo ovu grupu mišića.

U nastavku vam donosimo savjete koje bi trebalo da primijenimo prilikom vježbanja kako bismo brže izgubili suvišne kilograme, pa onda samim tim i oblikovali trbušnjake.

Fit young woman exercising at gym

#Plank

Poznatiji po svom engleskom nazivu, plank je sastavni dio svakog treninga. Vježbu počnite lijeganjem na stomak, a zatim se podignite na podlaktice i onda na dlanove. Što se tiče položaja stopala, pod treba da dodiruju samo prsti. U ovom položaju stojite do 30 sekundi, a vježbu ponovite 3 puta. Plank može da se radi na rukama, koljenima, laktovima ili prstima. Jako je bitno da vam zadnjica u ni jednom trenutku ne “propadne” i da je u ravni sa leđima. Pravilno odrađena vježba jedino može donijeti rezultate.

#Sklopka

Lezite na leđa i ispružite ruke i noge tako da ste cijelom dužinom na podu, zatim dižite ruke i noge ravno dok se u isto vrijeme ne dodirnu u vazduhu. Sklopka je jako djelotvorna, ali i zahtjevna vježba, pa je uradite samo par puta s par ponavljanja. S njom oblikujete sve mišiće corea i postižete oblikovanje donjih trbušnih mišića.

#Veslanje

Sjednite na pod i podignite noge u vazduh, pa ih vucite naprijed i nazad. Ova jednostavna vježbica može da bude veoma djelotvorna, više od trbušnjaka, a posebno ako ste početnik i ako imate problema s masnim naslagama na stomaku. Ako ste, međutim, član teretane, radite ovu vježbu na spravi za veslanje i ne samo da ćete ojačati mišiće nego i smanjiti  mogućnost povrede zglobova.

# Trbušnjaci

Trbušnjake za početak vježbajte par puta nedjeljno, po nekoliko serija jer ćete tako izbjeći kontra efekt, odnosno širenje struka, a lagano i postepeno ćete jačati trbušne mišiće. Savjetuje se da izbjegavate klasične trbušnjake odnosno one kod kojih se cijelo tijelo diže kako bi došlo do koljena.

Umjesto toga kombinujte različite vrste trbušnjaka, od kojih će svaka biti korisna za jedan od mišića. Ipak, isklesane trbušne mišiće nećemo postići samo jednom vježbom, jer trbušnih mišića ima mnogo više. Trudite se da vam leđa uvijek budu ravna dok izvodite vježbu jer inače može doći do povrede.

Izvor: buro247.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti