Potrebni radnici: U Njemačkoj za branje jagoda satnica 8,8 € + stan i hrana

Zbog pomanjkanja radne snage na njemačkim farmama, poljoprivredna udruženja te zemlje traže od njemačke savezne vlade da produži ugovor o dovođenju sezonaca iz BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana.

jagoda

Naime, kako navode udruženja u svom dopisu Saveznom ministarstvu poljoprivrede, u Njemačkoj je trenutno na snazi poseban ugovor sa zemljama zapadnog Balkana, koji omogućava dovođenje sezonaca na njemačke farme, ali on ističe 2020. godine, zbog čega traže produženje.

Kako ističu njemački mediji, sve manje njemačkih državljana želi raditi teške poslove u poljoprivredi, zbog čega je svake godine u Njemačkoj potrebno angažovati oko 170.000 sezonskih radnika.

Prema riječima Simona Schumachera, predsjednika Udruženja proizvođača jagodičastog voća južne Njemačke, sve je teže naći Nijemce za sezonske poslove.

“Još postoji kakav-takav odziv, međutim problem je što mnogi od njih odustanu ili ne odrade cijelu sezonu. Sve je teže pouzdati se da ćete u špicu sezone imati radnika koji će raditi”, kaže Schumacher.

Za njemački “Die Welt” kaže da je to kritičnije što je posao fizički zahtjevniji:

“Znate kako je, što je čovjek fleksibilniji u glavi i snalažljiviji, lakše će danas u Njemačkoj naći neki atraktivniji posao.”

On priča da su jagodičari i malinari probali sve, uključujući i povećanje satnica na 8,84 eura, koji uključuju hranu i smještaj, međutim rezultati su, kako kaže, nezadovoljavajući.

“Posao zahtijeva dosta pognutog rada, radnici moraju izdržati velike vrućine ili kišu, a uglavnom je to manuelni rad. To sve dodatno otežava pronalaženje radnike.”

Očajni poljoprivrednici, kako ističu, čak su pokušali angažovati i izbjeglice i azilante, međutim problem je što većina, osim što ne zna njemački, želi živjeti u gradu s ostatkom svoje porodice i nisu srećni kada sedmice i mjesece moraju živjeti na udaljenim farmama odvojeni od svojih.

Njemački “Focus” navodi da poljoprivredna udruženja žele angažovati više radnika iz zemalja koje nisu članice EU, poput BiH, Srbije ili Ukrajine, ali da im problem predstavlja što ne mogu direktno tražiti radnike, već to mora ići preko Savezne vlade Njemačke. Oni, kako kažu, žele uklanjanje barijera pri dovođenju radnika i upozoravaju da, osim manjka radne snage, problem predstavljaju sve izazovnije vremenske prilike zbog suša, grada, velikih vrućina i raznih bolesti biljaka.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da su izdali posebnu brošuru s informacijama kako radnici mogu pronaći posao u Njemačkoj.

Kako ističu, prvo je potrebno da zainteresovani pribave potvrdu njemačkog poslodavca da ih želi zaposliti, nakon čega Savezni zavod za zapošljavanje Njemačke provjerava da li kandidat ispunjava uslove.

Oni prvo provjeravaju da li je zanimanje na listi deficitarnih zanimanja, odnosno da li je poslodavac mogao naći Nijemca za isti posao.

Ako Savezni zavod pruži saglasnost, zainteresovani radnik može krenuti u proceduru dobijanja radne vize u Ambasadi Njemačke.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti