POTONULA PRIJE 113 GODINA: Upravo otkrivena ruska krstarica mogla bi da nosi 200 TONA ZLATA (VIDEO)

Južnokorejski stručnjaci pronašli su rusku oklopnu krstaricu “Dmitrij Donskoj”, koja je bila dio ruske carske flote i koja je učestvovala u bitkama tokom rusko-japanskog rata od 1904. do 1905. godine, javili su južnokorejski mediji.

dons2

Brod je pronašla Shinil Group, kompanija koja već nekoliko godina vrši potragu za ruskom krstaricom.

Iz kompanije je saopšteno da je ruski brod pronađen u Japanskom moru, na dubini od 434 metra, oko 1,3 kilometra od ostrva Ulindo i da je ime “Dmitrij Dunskoj” pronađeno na krmi broda. Krstarica je potonula prije 113 godina.

Stručnjaci ove kompanije tvrde da je trup broda ozbiljno oštećen, ali da je paluba prilično dobro očuvana.

Očekuju da će brod sa dna mora biti izvučen uskoro.

Ruska krstarica učestvovala je u bici za ostrvo Tsushima 27. i 28. maja 1905. godine i tada je znatno oštećena. Nakon izgubljene bitke, oklopni brod se zaputio ka Vladivostoku, ali su ga presreli japanski ratni brodovi. Odbijajući da se predaju, članovi posade broda odlučili su da potope brod, što se dogodilo 29. maja 1905. godine.

U međuvremenu “Dmitrij Donskoj” postao je prava meta lovcima na blago. Razlog tome je što neki istorijski nalazi govore da je nosio trezor cijele flotile, namijenjen pokrivanju troškova luke i isplatama mornara i oficira.

Sumnja se da su pojedine zlatne rezerve više drugih brodova oštećenih u bici takođe prevezene do ovog ratnog broda, te da bi ko god uspije da pronađe mjesto olupine mogao postati istinski bogataš.

Procjene govore da nosi oko 200 tona zlata vrijednog oko 113 milijardi dolara. Shinil Group, bar prema najavama, planira da bude velikodušna i deset procenata te sume investira u slabo naseljeno ostvo Uleung, pa bi dio sredstava bio usmjeren na podizanje muzeja posvećenog brodu. Takođe, određena svota biće data Ruskoj Federaciji kao ravnopravnom vlasniku potopljenog broda.

Koliko je kompanija bila uporna da pronađe plovilo pokazuje i činjenica da je sarađivala sa nekoliko kineskih, kanadskih i britanskih firmi. Operacija njegovog izvlačenja mogla bi se odigrati na jesen, pa bi javnost trebalo da ga vidi u decembru.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti