Poslije 35 godina pauze “ABBA” snima nove pjesme!

Bend “ABBA” objavio je da će publici ponuditi nove pjesme, prvi put od kada je 1983. prestao da postoji.

abba

Švedski kvartet koji je uživao i uživa ogromnu populanost širom svijeta počev od sedamdesetih godina i prodao stotine miliona poloča, objavio je na Instagramu da je snimio dvije nove pjesme za projekat u kojem će avatari članova izvoditi pjesme.

“Odluka da uradimo ABBA projekat sa avatarima imao je neočekivanu posljedicu. Svi smo osjetili da bi, poslije nekih 35 godina, bilo zabavno da ponovo udružimo snage i uđemo u studio. I jesmo. Osjetili smo kao da je vrijeme stalo i da smo bili na kratkom odmoru. Izuzetno radosno iskustvo! Možda smo ostarili ali pjesma je nova. I osjećaj je dobar”, piše na Instagramu.

❤️ #abbaofficial #abba

A post shared by @ abbaofficial on

Jedna od pomenute dvije pjesme “I Still Have Faith in You” biće emitovana u decembru u jednom TV specijalu.

Član benda Bjorn Ulveus je nedavno u Briselu otkrio detalje pomenutog projekta. Glavna tačka dvočasovnog TV šoua, u saradnji NBC i BBC, podrazumijeva bend koji će nastupati preko kompjuterskih avatara. Ulveus je rekao da je bend digitalno skeniran i podmlađen da izgleda kao da je 1979. kada su bili na svojoj trećoj i posljednjoj turneji. Ti avatari će potom slijedeće godine krenuti na svjetsku turneju.

ABBA je osnovan u Stokholmu 1972. Činila su ga dva para: Ulveus i Agneta Feltskog i Beni Andreson i Ani-Frid Lingstad. Eksplodirali su na međunarodnoj sceni poslije osvajanja Evrovizije 1973. pjesmom “Waterloo”.

Agneta i Ani su bili vokali, Bjorn i Beni su pisali pjesme. Od sredine sedamdesetih do trenutka kada su se rastali, 1983. (oba para su se razvela) napravili su nezaboravne hitove poput “Knowing Me, Knowing You”, “Take a Chance on Me”, “Dancing Queen”, “The Winner Takes It All”, “Gimme Gimme Gimme”…

abba6

Uprkos raspadu benda njegova popularnost ne jenjava. Mjuzikl sačinjen od njihovih pjesama, “Mamma Mia!”, debitovao je 1999. na West Endu i još uvijek igra i u Engleskoj i širom svijeta. Do sada ga je vidjelo 60 miliona ljudi u 440 gradova.

Mjuzikl je 2008. adaptiran u film sa Meryl Streep, Colinom Firthom, Pierceom Brosnanom, Amandom Sayfried i Stelanom Skarsgardom i zaradio je širom svijeta 615 miliona dolara, a nastavak, “Mama Mia: Here We Go Again” premijerno će biti prikazan u junu.

Ulveus i Andreson su kasnije napisli još dva mjuzikla, a onda se posvetili očuvanju svog nasleđa. Agneta i Ani su živele dosta povučeno, premda se Agneta vratila na scenu 2013. albumom “A”.
Svih ovih godina grupi su nudili astronomske honorare za povratak – navodno su odbili milijardu dolara za jedan koncert 2000. Ulveus je 2014. objasnio za “Bilbord”: “nikada nas više nećete videti na sceni… kao prvo, pare nam ne trebaju”.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti