POROCI MLADOG GENIJA: Mozart je osim muzike VOLIO I KOCKU, a naročito je uživao u OVIM IGRAMA

U ulici Domgase 5 u Beču nalazi se Mozartova kuća, jedini dom Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791) očuvan do današnjih dana.

24395-mocart-e1574155828477

Četvorospratni muzej sadrži veliku zbirku ličnih predmeta, istorijskih eksponata, partutira kao i vizuelne i audio instalacije o životu i djelu slavnog muzičara.

Iako je rođen u Salzburgu, Mozart je u Beču proveo posljednjih deset godina života i rekao da je “Beč najbolje mjesto na svijetu za njegov zanat”.

Obilaskom stana na prvom spratu posjetioci mogu da vide jedini sačuvani, autentični Mozartov stambeni prostor u Beču. U stanu sa četiri sobe, dva kabineta i kuhinjom napisao je jedno od svojih najvažnijih djela – komičnu operu “Figarova ženidba” i to u posljednjim noćima pred premijeru.

Kompozitor je ovdje stvarao u periodu od 1784. do 1787. godine. Najplodnijim periodom Mozartovog stvaralaštva smatraju se godine kasnog baroka koje je proveo u Beču.

Međutim, muzičar je pored ljubavi prema sviranju imao i druge hobije kojima se bavio u slobodno vrijeme – luksuzni sto za kockanje.

Još u ranim godinama Mozart je sa porodicom vikendom i praznicima učestvovao u igranju jedne vrste pikada (njem. Bölzlschiessen) u kojoj se iz jedne vrste vazdušnog pištolja pogađa meta u vidu drvene table, na kojoj su nerijetko iscrtane provokativne figure ili scene. Ova aktivnost je neki rani oblik pucanja iz vazdušne puške, a danas je istorijski poznata kao omiljena razbibriga porodice Mozart, naročito Wolfgangovog oca Leopolda.

Na nekim tablama su bili iscrtani Mozartovi poznanici pa je tako sačuvano pismo u kome Mozart za vrijeme lova moli porodicu da u njegovom odsustvu kao metu koristi isključivo tablu sa likom jednog poznanika u nekoj od lascivnih poza, misleći najvjerovatnije kako je sve to veoma zabavno.

Ubrzo je mladi kompozitor zavolio bilijar i često je igrao „protiv sebe“. Jednom je pisao supurzi Constanzi da je odigrao „dvije partije bilijara protiv gospodina Mozarta”. U svom domu je imao bilijarski sto što je za to vrijeme predstavljalo neobičan luksuz. Bilijar se uglavnom igrao u sporednim prostorijama kafana. Igrale su se i igre za kartaškim stolovima, uglavnom uz nedozvoljene i ujedno veoma visoke sume novca.

Mozart je zasigurno vladao velikim brojem kartaških igara koje su tada bile popularne: tarok (italijanska kartaška igra za dvoje), brandeln (kartaška igra za četiri osobe u kojoj tri igrača igraju protiv jednog), binokl, pike ili faro.

U Mozartovoj kući gosti mogu da čuju kako su igre na sreću postale sastavni dio njegovog života. Gubici, dobici ili dugovi nastali kockanjem nisu doduše zabilježeni te su ostali pod velom tajne. Ne treba zaboraviti da je pod uticajem kuglanja koje se pojavljuje u naslovu djela „Kegelstatt-Trio KV 498“ nastala kompozicija za klarinet, violu i klavir. Mozart je navodno dobio inspiraciju da je napiše upravo dok je kuglao.

“Razigrani” elementi se uopšte uzev nalaze posvuda kod Mozarta, u eksperimentisanju muzičkim idejama, nacrtima, oblicima i melodijama.

Kao dokaz Mocartove strasti prema igrama na sreću su predmeti iz njegove zaostavštine – kartaški sto namenjen i stonim igrama poput šaha, mehanički instrument izrađen oko 1790. godine i trik-trak, igra nalik današnjem bekgemonu.

Obilasci Mocartove kuće počinju nedeljom u 11 časova. Vođenje je besplatno sa važećom ulaznicom, a registracija za obilazak može da se obavi putem adrese info@mozarthausvienna.at

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti