Ponašanje: Mačja ljubomora

Za izraz „ljubomoran kao pas” smo svi čuli, ali da li je ovo osjećanje svojstveno i mačkama? Potrudili smo se da saznamo

Vlasnicima ljubomora najprije padne na pamet kada požele da u svoj dom dovedu još jednu mačku, kada dobiju bebu ili kada počnu da žive s partnerom. Hoće li njihova mačka prihvatiti i zavoljeti pridošlicu – pitanje je od milion dolara.

Izbjegnite zamku

Ma koliko voljeli naše mezimce, s njima se razumjeli i naučili da čitamo čak i najsuptilnije poruke koje nam šalju, moramo imati na umu da ljubimcima ne smijemo pridavati ljudske osobine i posmatrati ih kao ljude, sa najširim spektrom emocija i raspoloženja. Ono što najčešće čitamo kao ljubomoru, zapravo je u mačjem svijetu rivalstvo, odnosno borba za ono što smatraju njihovim. I za šta su navikle da je njihovo „ekskluzivno” pravo.

Rivalitet

Naime, u divljini se mačke sukobljavaju kada na njihovu teritoriju ušeta druga mačka i tada nastupa borba radi očuvanja izvora hrane i vode, staništa, ženki ili mladunaca. U našem domu ne postoji mogućnost da im neko ugrozi vitalne potrebe, poput hrane ili vode, ali, ako u dom ušeta druga cica-maca, ljubimac se može osjećati ugroženim. Takođe, i našu pažnju, dodir i prisustvo mačke posmatraju kao svoje. Te ukoliko tu pažnju počnemo da raspoređujemo na još jednu životinju ili na dijete – može se desiti da mačka iskaže protest jer ne dobija ono na šta je navikla. Takođe, s obzirom na to da su mace bića neprikosnovene rutine, reagovaće na svaku promjenu.

Druga mačka (ili pas)

Ako vaš mezimac nije baš oduševljen novim cimerom, najbolji način da ga uvjerite da se ništa nije promjenilo (i da neće) jeste da svega na šta je navikao bude u izobilju. Svaka mačka mora da ima svoj toalet (plus još jedan pride, po mogućnosti). Uvijek bi na raspolaganju trebalo da im bude dovoljno svježe vode (i dovoljno posuda), hrane, poslastica, igračaka … Mirnih mjesta za spavanje na kojima se osjećaju bezbjedno. Ako živite u manjem stanu, bez brige. Nabavite visoku penjalicu ili grebalicu s nekoliko spratova i ušuškanim mjestima za drijemanje. Ipak, najvažnije je da imaju dovoljno – vas. Svakog dana svakom mezimcu posvetite posebno vrijeme jedan na jedan, kao i vrijeme provedeno u zajedničkoj igri ili maženju sa svim ljubimcima.

Beba

Mnogi vlasnici mačaka i pasa po dolasku bebe u dom, zbog velikih obaveza i izazova koje donosi ova nova životna uloga, pomalo zanemare svoje mezimce. Potrudite se da, ma koliko to u nekim trenucima bilo teško, zadržite dinamiku koju ste imali pre dolaska djeteta. Svakog dana se poigrajte s mezimcem, četkajte ga, mazite … jer ćete mu tako staviti do znanja da se ništa nije promijenilo i da ga i dalje volite.

Posmatrajte

Kada donesete odluku da u svoj dom dovedete životinju, morate biti svjesni da je potrebno vrijeme da se dobro upoznate i da je, baš kao i članove svoje porodice ili partnera, razumijete i kada vam ne stavi jasno do znanja da joj nešto smeta. Mace su suptilna bića i ponekad je potrebno da sami prokljuvite šta im ne prija. Ali kada dođe do neke veće promjene kao što je porast broja članova domaćinstva, prva lampica koja bi trebalo da vam se upali u glavi jeste da ljubimcu „objasnite” da nema potrebe za rivalitetom.

Kako se ispoljava rivalitet

U mačjem svetu, lako je prepoznati znakove netrpeljivosti i „borbe za prevlast”. Evo koji su:

Tuča – Kada dvije mačke neko vrijeme gledaju jedna drugoj u oči i ukipe se, očekujte da će uskoro jedna od njih započeti tuču. Biće tu i glasnih zvukova negodovanja, udaranja šapama, grebanja i grizenja. Čak se i mace koje su dobri prijatelji mogu potući s vremena na vrijeme i neka vas to ne zabrinjava ako se inače dobro slažu. Svi se ponekad posvađamo, zar ne?

Skrivanje – Ako je jedna mačka previše dominantna i ni za pedalj ne popušta, vaša druga mačka najvjerovatnije će gledati da joj se u svakoj prilici sklanja s puta i da se skriva.

Tjeranje – Ako je sklupčana kraj vas na kauču, a druga mačka ili pas pokuša da se ušunja i dobije malo vaše pažnje, vaša maca je može otjerati jer ne želi da vas dijeli.

Obavljanje nužde – Kada postoji neki problem koji joj izaziva stres, mačka nam na to najprije ukazuje promjenom u ponašanju kada je riječ o obavljanju nužde. Počeće da ignoriše posip i da urinira ili defecira na različitim mjestima u stanu.

Izvor: petmagazine.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti