Podrška Pelestincima: Navijači razvili palestinske zastave na utakmici Celtic – Hapoel

U Celticu su sa čuđenjem dočekali prijetnju koja im je stigla iz sjedišta Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Naime, UEFA je najavila škotskom klubu da ga očekuje kazna, nakon što su navijači Celtica sinoć na utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka na stadionu Celtic Park istakli na stotine palestinskih zastava. Celtic je igrao protiv izraelske ekipe Hapoela Be’er Sheva, te je slavio pobjedu rezultatom 5:2, ali je mrlju na pobjedu Celtica bacila UEFA, čija je reakcija razbjesnila navijače. Navijači Celtica su poznati po svojoj podršci Palestini, a UEFA je ovaj klub već jednom kažnjavala zbog palestinskih zastava. Celtic je kažnjen sa 190.000 funti zbog isticanja zastava Palestine na utakmici protiv Fenerbahcea prije dvije godine.

celtic1

Iz UEFA su kao razlog kazne naveli podatak da isticanje palestinskih zastava na tribinama smatraju političkom porukom, te zbog toga namjeravaju kazniti Celtic. Međutim, ovo samo pokazuje koliko je UEFA dvolična. Navijači amsterdamskog Ajaxa i londonskog Tottenhama su poznati po svojoj jevrejskoj orijentaciji, te na tribinama Amsterdam Arene i White Hart Lanea na svakoj utakmici ova dva kluba možemo vidjeti zastave sa Davidovom zvijezdom na tribinama.

celtic3

Treba li napominjati da UEFA nikada nije kaznila Ajax i Tottenham zbog zastava Izraela i “političkih poruka”? Palestinu je priznalo više od 80% država svijeta, ali onih 20% što ih nisu priznali kao suverenu državu, kontroliše 80% svjetske politike i protoka novca. Naravno, kontrolišu i  organizacije kao što je UEFA, pa zato i ne treba čuditi kazna namijenjena Celticu.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti