PITANJE BEZ ODGOVORA: Otkud točak na Zemlji 2.500 godina prije nego što je pronađen?

Istoričari su nam govorili da je najstarija civilizacija koja je napravila točak stara 5.000 godina ali nova istraživanja govore da je točak postojao i prije toga, ali se ne zna ko ga je napravio i koristio.

Generacije ljudi i danas vjeruju da su najstarije civilizacije živjele na Bliskom istoku, Kini i u nekim drugim grupama rasutim po svijetu.

Rečeno nam je da je prije 3.000 čovjek živio u pećinama. “Sada imamo primjer točka sa autića koji je star 7.500 godina“, rekao je Cliff Downing koji ga je pronašao.

Stariji je od bilo čega sličnog pronađenog u Centralnoj ili Južnoj Americi a da ima točkove; napravljen je od gline a vremenom se pretvorio u kamen.

Davut Beliktaj, direktor gradske službe za kulturu i turizam u gradu Mardin u jugoistočnoj Turskoj, je izjavio: “U regionu smo, takođe, pronašli kamene lutke i pištaljke. Vjerujemo da su pištaljke i lutke stare oko 5.000 godina”.

Interesantno je da pištaljke još uvijek funkcionišu i poslije toliko hiljada godina.

Centralno pitanje je, međutim, koja je to civilizacija bila, a koja je poznavala točak prije bilo kog drugog naroda na Zemlji.

Kako to da je neka, po svemu sudeći izolovana civilizacija, poznavala točak, a onda nestala pri tom ne prenijevši svoje znanje drugim narodima.

Istorija za sada ne zna odgovor koja je to civilizacija na prostoru današnje južne Turske bila ispred svog vremena za čak 2.500 godina a onda nestala.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti