Pet neotkrivenih jadranskih ostrva (FOTO)

Mnogi bi rekli da Hrvatska može ponuditi gotovo sve. To je činjenica koju ne treba provjeravati. Nema vulkane, ali zato ima vulkanska ostrva, nema Himalaje, ali ima Velebit, nema Amazon, ali ima Muru i Dravu.

Hrvatska je u svijetu poznata i po ostrvima, njih više od 1200, ako računamo i hridi.

U nastavku vam donosimo pet još uvijek “neotkrivenih” otoka, koji samo čekaju da ih se uvrsti u top odredišta.

1. Silba – Silba se nalazi zapadno od Zadra i naziva se još i “Vratima Dalmacije”. To je ostrvo poznato po tome što je njemu zabranjen pristup automobilom te ćete tu teško vidjeti vozilo na četiri točka (osim lokalnog traktora koji vozi stvari). Krase ga prekrasne plaže: šljunčane, pješčane, javne i osamljene idealne za ljetni užitak.

ost1

2. Prvić – Nalazi se jugoistočno od Krka, od kojeg ga dijele Senjska vrata širine 800 metara, a najbliži je glavnom kopnu pod sjevernim Velebitom kod rta Šilo (4 km), od kojeg je odijeljen Velebitskim kanalom. 1972. je godine ostrvo zaštićeno kao specijalni botanički i ornitološki rezervat, a na njemu se gnijezde brojne vrste ptica, među kojima su bjeloglavi sup te suri orao. Ako ste za potpuni mir i užitak, uputite se ovamo.

ost2

3. Biševo – Jedno je od najljepših ostrva Jadrana, poznato po svojoj Modroj i Medvjeđoj pećini, plavcu i pješčanim plažama. Sve na njemu garantuje užitak i to na samo 6 kilometara kvadratnih, kolika mu je površina. Nalazi se 5 kilometara jugozapadno od još jednog raja na zemlji – prekrasne Komiže.

ost3

4. Iž – Okružuje ga deset ostrvaca, a najveće među njima je Knežak. Predivno za boravak i posjetu jedrilicom, Veli Iž ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla. Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke autentčine iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata.

ost4

5. Koločep – Na ostrvu postoji 17 spomenika kulture, uglavnom manjih crkvica i kapelica koje potiču iz razdoblja do 16. vijeka. Tu je i hotel, a zanimljivo je da baš kao i Silba – ni Koločep ne dozvoljava pristup automobilom, što je prava garancija za poseban ugođaj.

ost5

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti