Pažnja, pažnja: Ovih 5 bolesti se prenose – poljupcem!

Poljubac je čisti užitak, govori nam jako puno o partneru i jedna je od onih stvari koje se pamte cijeli život, no jednako tako u samo 10 sekundi poljupca moguće je prenijeti 80 miliona bakterija i ko zna koliko virusa.

kiss2

Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:

Citomegalovirus – dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napade, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

Mononukleoza – zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

Respiratorni virusi – prehlade, gripe, zaušnjaci i rubeola. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem.

Virus herpes simplex 1 – riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem.

Streptokok grupe A – lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća.

Stoga, pripazite s kim spajate usne …

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti