Pažljivo čuvana mračna tajna napokon otkrivena: Kako je princ Charles maltretirao Dianu?

Prije 20-tak godina princeza Diana tragično je stradala u saobraćajki u pariskom tunelu. Imala je samo 38 godina i bila je miljenica Britanaca, ali i cijelog svijeta.

diana7

Inspektor Ken Wharfe, jedan od šefova Dianinog obezbjeđenja, objavio je knjigu sjećanja “Pažljivo čuvana tajna” u kojoj govori o svemu čemu je princeza bila izložena u braku s prijestolonasljednikom princom Čarlsom. Prenosimo odlomak koji je iz knjige objavio Daily Mail.

“Princeza od Walesa, iskreno vjerujem, te večeri 1989. nije otišla na rođendansko slavlje u kuću lejdi Annabel Goldsmith u Richmonds s namjerom da se sukobi s ljubavnicom svog muža.

Zapravo, vjerujem da je jednostavno smatrala da treba da podrži princa Charlesa. Ono što se dogodilo te noći bilo je spontano – sasvim oprostivo, rekli bi mnogi, ali i noćna mora za mene kao nekog zaduženog za njeno obezbjeđenje.

Diana nikada zvanično nije bila obaviještena o aferi svog supruga s bivšom djevojkom, ženom koju je smatrao svojom srodnom dušom Camillom Parker Bowles​. Nije ni trebalo da joj kažu: sva posluga u palati Kensingoton je znala za to i bilo je nemoguće da se ona pravi da ne zna. Gotovo svi gosti na proslavi su takođe znali. Oni su se okupili da bi proslavili 40. rođendan Camilline mlađe sestre Annabel Elliot, i na putu ka Richmondu princ je jasno stavio Diani do znanja da nije sretan zbog njenog prisustva zadirkujući je čitavim putem.

Sjedio sam u tišini na prednjem sjedištu automobila i nisam bio siguran šta mogu da očekujem od večeri pred nama. Prethodno mi je Diana rekla da nema namjeru da se izljubi s Camillom kada se sretnu.

– Pružiću ruku i vidjeti da li će je prihvatiti – rekla je.

Suočavanje sa suparnicom

U to vrijeme sam već dvije godine bio u njenom policijskom obezbjeđenju, a još godinu prije toga obezbjeđivao sam njene sinove. Vjerovala mi je i nije bilo neobično da sa mnom razgovara o svojim emocijama i strahovima.

Mnogi od gostiju nisu krili iznenađenje zbog njenog prisustva, ali ona je bila bez premca u tome da prikrije tuđu sramotu, pa sam se uskoro povukao u kuhinju uvjeren da će sve biti u redu i da bi moje prisustvo moglo samo da je ometa.

Bio sam tamo oko 90 minuta kada sam čuo da me princeza zove. Pojavila se na vratima, uplakana i uznemirena, rekavši da je njen suprug nestao sa svojom ljubavnicom. Bila je odlučna u tome da ih nađe i suoči se s njima i željela je da budem s njom.

– Hoćeš li mi pomoći, Ken? Sad mi je stvarno dosta. Neću da se tako prema meni ponaša u javnosti. Hoću odmah da razgovaram s njom, rekla je.

Moja policijska zaduženja ne uključuju i emotivne savjete, ali sam se pitao je li mudro da se pravi scena. Nisam želio da budem uvučen u bračnu svađu, a kamoli u onu u kojoj učestvuju prijestolonasljednik, njegova žena i ljubavnica i to u javnosti.

Ali Diana se nije mogla uvjeriti da to ne čini i odvela me je niz stepenice u podrum kuće gdje su se igrala djeca. U jednom uglu udubljeni u razgovor, sjedili su Charles i Kamila.

Kako je Kamila postala rotvajler

– Molim te, Ken, ne idi, promrmljala je Diana dok je ovo dvoje s osjećanjem krivice skočilo na noge. Činilo se da joj moje prisustvo daje snagu za ono što je namjeravala da kaže.

Ali ja sam mislio da ne bi trebalo da prisustvujem toj intimnoj raspravi, izvinio sam se i povukao u dno stepenica. Cijela situacija mi se činila nevjerovatnom. Šta je trebalo Charlesu i Camilli da se izdvajaju tokom proslave na kojoj je puno ljudi i na kojoj je prisutna i princeza?

To je bila nevjerovatna uvreda za Dianu, a jedino prihvatljivo objašnjenje je da je princ vjerovao da njegovo odsustvo neće biti primjećeno.

Nakon nekoliko minuta pojavila se Diana. Izgledala je gordo, držeći glavu visoko uzdignutu dok je ponovo ulazila na proslavu. Divio sam joj se zbog toga. Par minuta kasnije pojavili su se i Charles i Camilla i izgledali su potreseno – šta god da je Diana uradila, čini se da je pogodila pravo u metu. Ali ostatak večeri odvojeno su se kretali kao da se ništa nije dogodilo i tako su se pretvarali sve do ulaska u auto i povratka u palatu Kensington.

Princeza je svog utihnulog muža bezbroj puta pitala: “Kako si to mogao da mi uradiš”. Ja sam sjedio na prednjem sjedištu i u tišini gledao naprijed.

Diana nije bila emotivno jaka. Po vlastitom priznanju, te noći nije spavala, plačući bez prestanka. Saosjećao sam s njom. Bila je mlada žena i majka koja je očajnički željela da je njen muž voli.

Princ Charles nije bio loš čovjek, ali način na koji se prema njoj ophodio te noći bio je neoprostiv. Od tog momenta, Diana je prestala da koristi sve eufemizme o “onoj ženi” i “njegovoj gospi”.

Camillu je zvala “rotvajlerom”, ako ju je ikada i spomenula. Nije da je Diana odustale od borbe za naklonost svog muža, ali jednostavno joj je više bilo muka da se bori svakog dana.

– Dođe vrijeme kad ti jednostavno više nije stalo, rekla mi je tiho.

diana

Pokvareni prijatelji

Od momenta kada sam 1986. prebačen u Odjeljenje za zaštitu kraljevske porodice i diplomata video sam da je njihov brak u ozbiljnom problemu.

Charles je u najboljem slučaju bio hladan prema svojoj ženi, dok je ona ponekad bila histerična i u najgorem slučaju – zla. Lično, kasnije bi se pokajala, ali to je bio njen jedini način da izazove reakciju.

Princ nije bi spreman nimalo da popusti svojoj zahtjevnoj ženi: kao nasljednik prestola vjerovao je da ima urođeno pravo da sve bude po njegovom. Nije ga bilo briga da li će time da nervira prelijepu princezu. Često bi govorio i o propasti privatnih planova njih kao para, zabavljajući tako svoje prijatelje.

– Ma tjeraj te svoje pokvarene prijatelje. Oni nisu moji prijatelji – vrištala je Diana.

Nimalo potresen princ bi otišao i kasnije govorio ljudima oko sebe da Diana ima glavobolju.

Kap koja je prelila čašu

Da bi stvari bile gore, tokom ljetnjih vikenda dolazila je do izražaja prinčeva strast za poloom koji je Diana smatrala opasnim i nasmrt dosadnim. Kada je vodila sinove da gledaju kako im otac igra, fotografi su se fokusirali na nju i princ se idućeg jutra žalio nakon što je pregledao novine da je ona pozirala za kamere.

– Prilično glamurozna djevojka – rekao bi s prezirom.

Princeza bi se razbjesnila i tada bi Charles, koji je mrzio sukobe, nestao u svom voljenom vrtu.

– Idi, pričaj sa svojim biljkama. Da sam ti barem ja toliko važna kao to cvijeće – vikala bi Diana za njim.

Do odvajanja je došlo nakon nesreće na polu 1990. Charles je pao s konja i slomio ruku i Diana je bila pored njega u bolnici. Otišla je nakon što joj je Charles rekao da ne želi njeno prisustvo. Nekoliko minuta kasnije stigla je Camilla.

Dok smo se vozili do Londona, Diana mi je priznala, tiho i tužno, bez bilo kakve histerije i apsolutno odlučna, da je to bila kap koja je prelila čašu. Više nije bila spremna da bilo šta pokuša da bi spasila brak.

Razlaz i utjeha

Camilla se tog dana uselila u kuću u Highgrove​ a Charles joj je dozvolio da se ponaša kao kod kuće i to do te mjere da joj je, iako je sam zakleti nepušač, dozvolio da puši u čitavoj kući.

Princ se polako oporavljao. Gotovo tri mjeseca kasnije primljen je na operaciju slomljene ruke. Diana ga je posjetila i ponovo je taj susret trajao jedva neki minut.

Kad je izašla iz sobe, u bolničkom hodniku ispred intenzivne njege srela je srednjevječnu o ženu u suzama. Zvala se Ivy i njen sin se borio za život nakon ozbiljne saobraćajne nesreće. Dianina sposobnost da razgovara s ljudina koje nikada ranije nije srela je bila nevjerovatna, a možda nikad jasnija nego u tom trenutku. Potpuno prirodno je kleknula pored žene i zagrlila je da bi je utješila.

– Izvući će ga. Znam da hoće – uvjeravala je ženu i od tog dana, kad god bi posjetila Charlesa, posjećivala je i Ivy.

Njeno saosjećanje nije mnogo značilo njenom mužu, ali je želja da nekoga utješi morala biti negdje ispoljena. Ono što princ nije želio – javnost jeste.

Nakon što je napustio bolnicu, Charles se povukao na oporavak na majčin posjed u Birkhallu. Tokom boravka tamo, prvi put otkad se oženio slikali su ga zajedno s Camillom Parker Bowles.

Tu je bila i kraljica majka što je potvrdilo Dianino uvjerenje da je kraljevska porodica na najvišem nivou tolerisala Charlesovu preljubu.

Odbjegla princeza

Nezavisan duh je činio da je povremeno gotovo bilo nemoguće obezbjeđivati Dianu. Tokom skijanja sa sinovima, baš me je preplašila – dok bih pomislio da nešto nije u redu, opasnost je već bila prošla.

Imali smo težak dan, pratili su nas paparazzi i otišao sam u sobu iscrpljen. U šest ujutro oficir zadužen za noćno obezbjeđenje je pokucao na moja vrata da bi me obavijestio da je princeza bezbijedna – vijest koja je me baš i nije uvjerila da je tako.

Ispostavilo se da je nekoliko minuta ranije zvonilo hotelsko zvono i da je mladi službenik otvorio vrata princezi koja je na sebi imala kaput i šešir. Pogledala ga je u oči, rekla: “Dobro jutro” i ušla preko hodnika do svoje sobe. Nije mogla napustiti hotel na glavna vrata budući da je noćni čuvar imao jedini komplet ključeva.

On je bio svjestan da naslov poput ”Princeza pobjegla od policijskog obezbjeđenja – bila nestala na četiri sata” ne bi bio dobar za karijeru nijednog od nas dvojice.

Kad smo se sabrali, shvatili smo da je postojao samo jedan odgovor – mora da je skočila s terase svoje sobe, sa šest metara visine u dubok snijeg ispod. I naravno, u snijegu ispod terase video sa savršeni otisak princezinog tijela i stope koje su vodile daleko prema gradu. Mogao sam samo da se nadam da nije bilo paparazza koji su vidjeli skok. Kada se probudila, oštro sam je kritikovao, ali mi nikada nije rekla gdje je išla.

lady2

Pomorski rat prinčevskog para

To nije bio jedini put da je nestala tokom moje smijene. Drugi put je bilo mnogo ozbiljnije: na nekoliko minuta sam se uplašio da je ponovo skočila – ovaj put u smrt.

​Tokom 1992. kada je na pomolu bio razvod, princ i princeza su bili na odmoru na jahti prijatelja u Egejskom moru. Štampa je to nazivala “ljubavnim krstarenjem”, ne toliko pomirenjem, koliko drugim medenim mjesecom. Istina je bila sasvim drugačija. Diana nije bila raspoložena da se pretvara, a njen stav i ponašanje učinili su nepodnošljivim život svima. Neograničene količine šampanjca i kavijara bile su slaba utjeha.

Kraljevski par je prosto podijelio jahtu na dvije zone oko svojih odvojenih kabina, ne zalazeći jedan na teritoriju drugog. Diana je s pravom sumnjala da je Charles veći dio dana provodio na satelitskom telefonu pričajući s Camillom.

Atmosfera je toliko bila napeta da su čak i William i Harry postali zabrinuti zbog čudnog ponašanja svoje majke. I to mi je palo na pamet kada je jedan oficir zadužen za princezinu bezbjednost došao do moje kabine i rekao mi da Dianu niko nije vidio nekoliko sati. Nije bila u svojoj kabini i on se plašio da se bacila s palube.

Došlo je do panike. Princu sam iznio svoju zabrinutost. Oficir i ja smo krenuli u potragu i sjetio sam se da sam je nekoliko dana ranije vidio kod čamaca za spasavanje.

Ne dajmo Charlesu da otvara šampanjac

U jednom od njih, ispod platnenog prekrivača, otkrio sam Dianu. Satima je tu sama sjedila i jecala.

Odmah sam osjetio olakšanje, a potom i saosjećanje. Rekao sam kolegi da obustavi potragu i sam se popeo pod pokrivač i tu smo naredna dva sata proveli u razgovoru.

– Ken, oni me ne razumiju  – stalno je ponavljala – oni misle da sam luda i žale me i svi su uključeni u to. Oni znaju da je po cijeli  dan na telefonskoj liniji s rotfajlerom. Pa on je ovdje sa mnom samo zato što mu je mamica tako naredila. On je jadan, a ovo je plutajući pakao.

U tom trenutku je bila spremna da naredi kapetanu da je odveze do obale, odakle bi otišla do najbližeg aerodorma i odletjela kući zajedno sa stotinama turista. Molio sam je da izbjegne skandal, ali je ona insistirala na tome da kao princeza može da uradi šta joj se prohtije. Pokušao sam s posljednjim adutom: “A šta je s tvojim sinovima?”

Tu je popustila. Iznenada, u svemu je vidjela smiješnu stranu – princeza od Walesa i telohranitelj, pripijeni, u čamcu za spasavanje.

– Hajde, Ken, bolje da se vratimo. U suprotnom će onaj moj muž da otvara šampanjac nadajući se da da sam skočila s palube i da sada može da se oženi onom rospijom.”

Izvor: noizz.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti