Pavle Vuisić o izborima: Proročanski monolog legende ex YU glumišta (VIDEO)

Pavle Vuisić nikad nije volio političare, a o izborima i izbornim obećanjima nije imao visoko mišljenje. Domaći film je njegovom (prilično ranom) smrću izgubio mnogo, a Paja nije doživio višestranačke izbore u Jugoslaviji 1990. godine. Ipak, njegov cijeli glumački opus se posredno ili neposredno bavio ismijavanjem laži, a posebno u domaćoj seriji “Više od igre”, gdje su mu partneri bili Nikola Simić, Zoran Radmilović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Slobodan Aligrudić …

pajo1

Helem, u seriji “Više od igre” (1976) Pavle Vuisić je Leka Bankrot, višestruki šampion u laganju u izmišljenoj varoši Gradina. U epizodi “Šipak”, Vuisić kroz Lekin lik, na takmičenju za “Lažova godine” 1. aprila 1941. godine, izgovara sudbinske riječi koje kroz svaki izborni ciklus sve više dobijaju na težini:

“Gledajte, ljudi, ovu tortu. Gledajte i nagledajte se. Nećete je vidjeti ni osjetiti četiri godine. Gulićete buđavu proju i otimaćete se o svako njeno parče. Lagaćete, ali ne od bijesa nego od nužde. A dobijaćete ne kolače nego batine. Ali, neću više, dame i gospodo, i ostala šušo, ni o torti, ni o proji, ni o batinama. Ispričaću vam nešto lijepo. Ljudi će se popeti na Mjesec. Oni će tamo izvoditi bijesne gliste, a vi ćete da blenete kroz kutiju sa prozorčetom …”, govorio je Leka Banrot. I pobjedio na takmičenju, šesti put.

pajo2

Serija “Više od igre”, jedan od prvih televizijskih projekata režisera Zdravka Šotre, snimana je u Titelu, ali je bila dvije godine u bunkeru jer prikazuje predratnu građansku Srbiju. Sastavljena je od devet epizoda, a radnja se odvija u Gradini, izmišljenoj varošici u Srbiji i prati zbivanja u periodu od 1931. do 1941. Godina 1931. je godina u kojoj bijesne teror diktature i velika ekonomska kriza; 1937. je godina preporoda naprednog radničkog pokreta i sudara progresivnog čovječanstva sa fašizmom, a 1941. je godina ustanka i revolucije.

Izvor: pavlevuisic.blogspot.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti