Partizanska jedinica Ernst Thalmänn: Jedina antifašistička četa sastavljena od Nijemaca

Sredinom avgusta 1943. godine osnovana je kod Slatinskog Drenovca u Hrvatskoj partizanska četa od boraca njemačke narodnosti u sklopu 18. Slavonske udarne brigade prema odluci Komande 2. Korpusa NOV Hrvatske.

U četi su bili najbrojniji tzv. folksdojčeri, ali bilo je tu i prebjega iz jedinica Wehrmachta. Od ukupno preko 100 boraca koji su prošli kroz ovu jedinicu svaki 10-ti je preživio rat.

Narodno oslobodilačka borba protiv nacizma i fašizma, pod vodstvom Titovih partizana, u svojim je prvim godinama bila sačinjena od širokog fronta pojedinaca i grupa različitih stranačkih, nacionalnih i ostalih pripadnosti.

Pripadnici njemačke čete imali su na kapi uz zvijezdu i zastavu Weimarske republike, kao što su i pripadnici ostalih nacija imali zastave svojih država. Četa je dobila ime po Ernstu Thalmännu vođi Komunističke partije Njemačke (KPD) u vrijeme Weimarske republike.

Thälmann je bio poznat po tome što je na predsjedničkim izborima bio protivkandidat Hitleru i to u dva navrata 1925. i 1932. godine. Uhapsio ga je Gestapo 1933. i držao u zatočeništvu do 1944. godine. Ubijen je u logoru Buchenwald po ličnoj Hitlerovoj naredbi. Tokom građanskog rata u Španiji nekoliko jedinica njemačkih republikanskih dobrovoljaca nosilo je njegovo ime.

Odluka o formiranju čete

Ova jedinica čiji su prvi komandanti bili domaći Nijemci komandant Rudolf Vampotisch i politički komesar Johan Muckner borila se širom cijele Slavonije, a dosta borbi imala je na širem slatinskom području.

U kobnoj borbi kod sela Humljani s njemačkim i ustaškim snagama 27.11.1943. “telmanovci” su imali puno poginulih i ranjenih boraca. Prema knjizi “Papuk planinom” prof. dr. Petra Kavgića na pravoslavnom groblju u Mikleušu sahranjena su 42, a na katoličkom 13 boraca ove čete. Zbog velikih gubitaka u ljudstvu i nepopunjavanja jedinice novim borcima njemačke narodnosti više zapovjedništvo gasi 04.11.1944. ovu zasebnu nacionalnu četu.

Izvor: slatina.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti