Pametna tegla za cvijeće svijetli kada treba zaliti biljku

‘Tulipe’ zasvijetli svaki put kada se promijeni temperatura, vanjsko osvijetljenje i razina vlažnosti tako da uvijek znate kada i šta je biljci potrebno

tegla

Vjerovatno je svima poznato da kad biljka ili neki kućni cvijet pokaže znakove za uzbunu, odnosno da ga treba zaliti to znači da je već prekasno. Međutim, pametna tegla, odnosno posuda za cvijeće i biljke nazvana „Tulipe” mogla bi označiti kraj suhim listovima i oronulim grančicama – ova pametna ‘naprava’ zasvijetli kad je biljku potrebno zaliti, kad je temperatura prevelika ili kad su vlažnost i osvijetljenost izvan optimalnih granica.

Tulipe još uvijek nije dostupan u trgovinama, ali njegova kreatorka, 22-godišnja studentica Natalie King iz Callingotna u Corwallu, vjeruje da će lako pronaći investitore. Inspiraciju za ovaj izum pronašla u svom djedu koji ima izrazito slab vid, ali voli biljke. Htjela mu je olakšati bavljenje njegovim hobijem. Tulipe je inače nastao iz fakultetskog projekta mlade studentice koja se nada da će on biti koristan i početnicima kojima su biljke hobi i ljubav. Prototip je izrađivala osam mjeseci, a sadrži senzore za temperaturu, vlažnost i svjetlosni intenzitet. Ti senzori detektuju stanje uslova koji su potrebni da bi biljke u zatvorenom mogle opstati.

King kaže da će tegla olakšati starijim osobama slabijeg vida i svima onima koje zanimaju biljke da budu uspješni u poslovima vezanim za njihovo održavanje. King trenutno radi pri Chanelu kao dizajnerka nakon što joj je Tulip donio diplomu industrijskog dizajna sa Univerziteta Brunel iz Londona.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti