OVO SU NAJSIGURNIJE ZEMLJE U SLUČAJU SVJETSKOG RATA: Jedna nam je baš blizu, ako zagusti dobro je znati!

Kad bi eskalirao sukob svjetskih sila, gdje biste se sakrili …

rat1

Kad već toliko pričamo o potencijalnom trećem svjetskom ratu, red bi bio i reći u kojoj bi se zemlji bilo najsigurnije pritajiti dok najgore ne prođe. Drago će vam biti čuti da se jedna od njih nalazi sasvim blizu.

Ovaj popis bazira se na Global peace indexu iz 2017. godine.

10. Irska

Irska se još od tridesetih godina prošlog stoljeća pridržava strategije vojne neutralnosti. Pretpostavlja se da bi u slučaju trećeg svjetskog rata zadržala tu neutralnost.

9. Švicarska

Simbol vojne neutralnosti te ujedno zemlja koja je najduže praktikuje, još od mirovnog sporazuma u Parizu 1815. godine. Planinski predjeli ujedno čine i neki vrstu prirodnog bedema koji ih štiti od invazije što bi dobro došlo u slučaju Trećeg svjetskog rata.

8. Slovenija

Što se tiče samoodrživosti, oni su u genijalnoj poziciji. U fazi su naprednog razvoja energije iz termalnih, solarnih i hidro izvora zbog čega se u slučaju novog globalnog sukoba ne bi trebali oslanjati ni na koga drugoga.

7. Fiji

Otok na jugu Tihog okeana je savršeno geografski izoliran pa je samim time i sigurno utočište, a i sama činjenica da se vlada Fijija tokom istorije držala podalje od globalnih sukoba, čini ga sigurnim mjestom.

6. Danska

Iako bi sama zemlja mogla biti uvučena u sukub zbog NATO ugovora, Greenland ima status autonomne teritorije. Nije politički opredjeljen, a i relativno je daleko.

5. Austrija

Austrija je prema prošlogodišnjem indeksu mira zauzela četvrto mjesto, a u segmentima konflikta, militarizacije i opšte sigurnosti društva ima ocjenu manju od 1,5 od maksimalnih pet, što ujedno i označuje najgore moguće stanje.

4. Portugal

Ova zemlja, inače na trećem mjestu na ljestvici indeksa mira, proglašena je oazom stabilnosti. Ekstremno desničarenje koje sada hara Europom preskočilo je ovu zemlju, koja se drži podalje od sukoba još od Drugog svjetskog rata što znači da imaju, kako unutrašnju, tako i vanjsku stabilnost.

3. Novi Zeland

Jedan od glavnih aduta ove zemlje je samoodrživost. Više od polovine električne enrgije dobivaju iz hidroelektrana te imaju vrlo plodnu zemlja zbog čega bi mogli uzgajati kulture uprkos odcjepljenosti od ostatka svijeta.

2. Kanada

Iako su njihovi južni susjedi puno agresivniji, Kanađani su na ljestvici najmiroljubljivijih nacija zauzeli visoko osmo mjesto. Prema svim parametrima radi se o jednoj od država koje se, u slučaju, sukoba, vrlo vjerovatno neće miješati.

1. Island

Apsolutni pobjednik prošlogodišnjeg globalnog indeksa mira je Island koji je ponio titulu najmiroljubljivije države svijeta, a činjenica da su geografski udaljeni od konfliktnih zona kao što su Amerika, Sjeverna Koreja, Rusija i Iran, je samo dodatni plus.

Izvor: novinebalkan.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti