Ovo samo pravi vozači znaju: Kad je pravo vrijeme za prebacivanje brzina u vožnji?

Veliki broj vozača se čudi što se kod automobila sa pokazivačem prenosa brzina na instrument tabli pali i lampica

shaltanje

Govorimo o činjenici da je sposobnost rada na niskim okretajima osnova ekonomičnosti motora i štednje goriva. Neophodno je znati da je motor specifično najštedljiviji (računajući odnos snage i potrošnje) nešto iznad okretaja najvećeg obrtnog momenta. Mada, tada motor, kod štedljive vožnje, isporučuje više snage nego je potrebno za pokretanje automobila. Zbog toga je apsolutno najniža potrošnja na što nižim obrtajima.

Ručni mjenjač omogućava bolje prilagođavanje najštedljivijem režimu, ali za to treba imati iskustva i ne smije se mučiti motor preniskim obrtajima, kod velikog opterećenja.

BMW je otišao dalje, te je svoje nove dizelaše prilagodio da mogu mirno raditi i na 1.000 o/min, pa se u petoj ili šestoj brzini može kliziti brzim gradskim cestama. To je omogućeno savršeno preciznijim balansiranjem klipnog mehanizma i ugradnjom dvije osovine za prigušenje vibracija.

Šaltanje kod 1.500/min u viši stepen odnosi se samo na vožnju uz malo opterećenje, kod umjerenog ubrzanja, na pravcu ili vožnji nizbrdo. Naime, tada su male inercijske sile i male sile plinova (uslijed izgaranja u cilindrima), koji se velikim dijelom međusobno poništavanju te se noseći dijelovi klipnog mehanizma, a posebno leteći i temeljni ležajevi, rasterećuju.

Kod većine modela s ručnim mjenjačem na ploči s instrumentima ima pokazivač preporučljivog uključivanja u viši (strelica prema gore) ili niži stepen prenosa (strelica prema dole).

Da se razumijemo, ako se tada naglo doda gas ili se na malim okretajima vozi uz veliko opterećenje, nastaje debalans. Inercijske sile ostaju iste, a povećavaju se sile plinova, što povećava opterećenje i trošenje vitalnih dijelova. Tada osjećamo da se motor ‘muči’.

Dakle, na uzbrdici ili ako želite naglo ubrzati ili vozite potpuno opterećen automobil, šaltajte na višim okretajima. Ali, ako želite voziti najštedljivije kod malog opterećenja, tada ubacujte u viši stepen prenosa po preporuci proizvođača, iako su razlike male (u poređenju sa šaltanjem na 2.000 o/min), pa ih je teško utvrditi. No, nećete pogriješiti ako šaltate i na nižim okretajima od 2.000 o/min. Naravno, samo ako vozite po pravcu ili nizbrdo.

Izvor: inboks.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti