Ovo je najviši vodopad na svijetu, njegova voda se pri padu pretvara u maglu

Anđeoski vodopad je najznačajnija turistička atrakcija Venecuele, a nalazi se na listi 100 najljepših mjesta na svijetu

ang4

Anđeoski vodopad je najviši vodopad na svijetu sa visinom od 979 metara, a slobodan pad vode je 807 m. Nalazi se na malenoj rijeci Čurun, pritoci rijeke Karoni, u Nacionalnom parku Kanajma u regionu Gran Sabana provincije Bolivar u Venecueli.

Lokalni naziv za planinu sa koje teče vodopad je Auyan Tepui ili Đavolja planina, a vrh vodopada je nazvan Đavolja usta.

Visina vodopada je tolika da se od vjetrova voda pretvara u izmaglicu prije nego što padne na zemlju. Nacionalni park Kanajma je 1994. godine upisan na listu Svjetske baštine kao prirodno dobro.

ang3

Vodopade je 16. novembra 1933. ugledao i ovo otkriće prvi objavio američki avijatičar Jimmy Angel. On je bio u potrazi za rudnim nalazištima.

Pokušao je da se avionom spusti pored vodopada 9. oktobra 1937, kada je avion oštećen, a Jimmy je sa suprugom i tri saradnika 11 dana pješačio do civilizacije.

Stigli su umorni i gladni, ali nisu prestajali da pričaju o najvećem vodopadu na svijetu. Vijest o ovoj avanturi se brzi pročula pa je vodopad dobio ime Anđeoski vodopad u čast pilota Angela.

Njegov avion je ostao na vrhu planine 33 godine, da bi potom bio prečen u muzej avijacije u Marakaju. Na vrhu vodopada se nalazi replika aviona za turiste.

Ukoliko žele, turisti u razgledanje kreću iz jednog od sela u okolini vodopada. Najčešće su to Kanaima, Kavak i Kamarata. Pa, iako su ova sela najbliža vodopadu, ipak je potrebno nekoliko dana hoda da bi se do njega i došlo.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti